20 Април 2024 г. Събота

"Свободата беше убита", пише в. Фигаро

2015-01-08 08:23:02
"Варварство", "Война срещу свободата", "Долен шантаж" - шокът от кървавия атентат срещу сатиричния френски в. "Шарли ебдо" се излъчва от челните страници на френските и европейските вестници, някои от които излизат в черно.

Френските всекидневници отдават почит на 12-те убити, сред които известни карикатуристи, застреляни с автомати "Калашников" вчера в Париж.

"Всички ние сме Шарли", гласи заглавие във в. "Либерасион", повтарящо лозунга на множеството демонстранти, събрали се да почетат жертвите и да изразят подкрепата си за свободата на словото.

"Свободата беше убита", пише в. "Фигаро", който публикува снимки на шест от жертвите - карикатуристите Кабю, Шарб, Оноре, Тинюс, Волински и хроникьора Бернар Марис. В редакционна статия, озаглавена "Войната", директорът на вестника съобщава за истинска война, водена не от убийци в сянка, а от методични и организирани килъри, чието хладнокръвие и жестокост смразяват кръвта.

В. "Ле-з-еко" призова за борба с варварството и публикува последната карикатура на Шарб. Редакционна статия атакува "маскираните негодници, обявили война на Франция, на нейната демокрация и ценности".

"Варварство" се чете на черен фон на първа страница на безплатния в. "20 минути".

Белгийският икономически в. "Л'Еко" излиза със заглавие "Всички са Шарли" на черен фон в центъра на първа страни и заглавните страници на 17 броя на "Шарли ебдо". 

Фламандскоезичният в. "Тейд" е още по-мрачен - на черен фон на френски е написано единствено "Аз съм Шарли".

"Войната срещу свободата" се чете на първа страница на британските "Дейли мейл" и "Дейли телеграф", които публикуват снимка на атентаторите насочили оръжие срещу лежащ на земята полицай.

В същия дух са оформени челните страници на "Таймс" - "Атака срещу свободата" и "Гардиън" - "Щурм срещу демокрацията". Атаката срещу журналистите от "Шарли ебдо" е насочена срещу сърцевината на демокрацията -свободата на словото, отбелязва в електронния си сайт германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", подчертавайки, че в борбата с тероризма не трябва да има отстъпление. В известен смисъл това наистина е битка на цивилизациите, посочва вестникът, но подчертава, че е необходимо да се разсъждава трезво.

Не трябва да допускаме клането в "Шарли ебдо" да ни накара да мълчим, пише на сайта си в. "Тагесшпигел". "Аз съм Шарли", заявява в уебсайта си и в. "Тагесцайтунг". Целта на терористите винаги е да всяват страх и ужас. С вчерашното нападение в редакциите се настани страхът, отбелязва всекидневникът.

"Европа не се бои", гласи заглавие на сайта на португалския седмичник "Ешпресу", подчертавайки, че хиляди европейски са излезли по убиците в защита на свободата на словото, срещу варварството на тероризма.

Не бива да отстъпваме на отвратителния шантаж на терора, а да превърнем омразата им в поражение, призовава в. "Публику".

Редакционна статия на сайта на радио "Кадена Сер" подчертава, че решението не е в осакатяването на свободите, а в борбата с фанатизма, ирационалната омраза, мракобесието и невежеството.

Датският в. "Берлинске" излиза с карикатура, на която върху бял лист с черни букви е изписано "Шарли ебдо", а около надписа има 12 следи от куршуми. Демокрацията и свободата на словото не бива и няма да бъдат задушени, отбелязва вестникът.

Според полският всекидневник "Жечпосполита" сатиричният вестник е паднал жертва на войната, обявена на Франция от ислямистите.

Интернет сайтът на "Газета виборча" публикува 13-те най-фрапантни заглавни страници на "Шарли ебдо"Те не пощадиха никого, за тях нямаше нищо свято".

Базираната във Франция организация за защита на свободата на печата "Репортери без граници" разпространи вчера комюнике, в което отправи международен апел директорите на медии да публикуват от днес карикатури на "Шарли ебдо".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати