28 Март 2024 г. Четвъртък

12 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж

2015-01-07 15:28:45
Дванадесет души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Малко по-рано тя изнесе данни за 11 загинали и 10 ранени, 5 от които в критично състояние.

Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на "Шарли ебдо" нахлули въоръжени нападатели. "Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на "Шарли ебдо", разказаха очевидци, цитирани от Франс прес.

"Аллах Акбар", крещели още нападателите. Това става ясно от видео, заснето от журналисти, успели да се скрият на покрива на сградата. 

Напускайки местопрестъплението, нападателите ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Редакцията на "Шарли ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката. Оланд е свикал в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) извънредно заседание на правителството, съобщи Елисейският  дворец.

Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство. 

Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението срещу "Шарли ебдо", което определи като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.

Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.

Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП, цитирана от БТА.

Няколко служители от редакцията са се скрили на покрива на сградата. „Нападение на двама души с маска срещу офиса на „Шарли ебдо“. Крием се на покрива“, написа в Туитър Мартин Бурдо.

Очевидци са заснели с мобилен телефон как терористите се изтеглят от сградата на редакцията, стреляйки срещу полицията. На видеото се виждат двама мъже с черни дрехи, които се качват на кола. Чува се, че нападателите крещят „Аллах Акбар“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати