27 Април 2024 г. Събота

Стратегията за местните избори - познати лица

2015-01-07 08:29:39

Познати лица за местните избори наесен - това е стратегията на всички големи партии, твърди в свой материал в. "Сега".

 

Политически битки ще има, но за "втория ешелон кметове". В най-важните общини напред ще бъдат успешните градоначалници на съответните партии, а където има спор, вече ще тежат и политическите лобита.

 

София

 

Кандидатът на ГЕРБ за столицата ще е Йорданка Фандъкова, която ще се бори за трети пореден мандат. Покрай нея има слухове, че може да не влезе в надпреварата заради здравословни проблеми.

 

Реформаторският блок ще се яви в сегашния си формат и на местния вот и ще се стреми да утвърди идентичността си в големите български градове. Десните най-вероятно ще изправят бившия дългогодишен общински съветник от ДСБ и настоящ депутат Вили Лилков срещу Фандъкова. Според анализа на реформаторите ГЕРБ трудно ще постигне сегашното си абсолютно мнозинство в Столичния общински съвет, което дава шанс на десните да се преборят за по-голямо влияние в управлението на София и да предявят по-големи претенции при евентуална бъдеща коалиция за втория тур.

 

Социалистите имат няколко варианта за най-големия град, но най-вероятно е да прибягнат до депутата Корнелия Нинова. Актуални са още лидерът на столичната БСП Калоян Паргов, депутатът Желю Бойчев, харесван от столичните леви е и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. В списъка са имената и на няколко експерти, архитекти и инженери, които не са партийни членове. След като всички клубове по интереси и местни първични партийни организации дадат своите предложения, БСП-София ще поръча и социологическо проучване, за да се отсеят най-печелившите кандидатури - тези, които имат одобрението на над 10-15% от хората.

 

Пловдив, Варна, Бургас

 

Най-оспорвана се очаква да бъде изборната битка в Пловдив, където бившият градоначалник Славчо Атанасов и настоящият Иван Тотев (ГЕРБ) отново ще си дадат среща след победата на Тотев на оспорван балотаж през 2011 г. Октомврийският парламентарен вот презареди политическата кариера на Атанасов - днес той е депутат от Патриотичния фронт (ПФ). Сред другите спрягани имена са общинският съветник Дани Каназирева и кметът на район "Централен" Георги Титюков, които се явиха и на миналия вот от името на местни или малки национални формации.

 

Единственото ново лице, макар и формално, би бил бизнесменът и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов, който преди месец не изключи възможността да се кандидатира. Гергов обаче има сходен проблем с лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов - и двамата са недолюбвани от председателя на БСП Михаил Миков. Гуцанов напира отново да е кандидат-кмет, макар да се провали през 2011 г. Ако все пак "Позитано 20" склони той да е червената номинация, изборите през 2015 г. във Варна ще копират едно към едно частичните - ГЕРБ ще номинира Иван Портних, а инициативен комитет ще издигне Чавдар Трифонов (той бе подкрепен от ДСБ). Промяна може да настъпи, ако в надпреварата влезе ректорът на Медицинския университет Красимир Иванов, който пък бе в комитета на Трифонов м.г. и името му се спрягаше в списъка на ДСБ през 2011 г.

 

Почти сигурно в Бургас и Благоевград ГЕРБ ще издигне отново Димитър Николов и Атанас Камбитов. Като евентуална номинация на БСП в морския град се завъртя името на Евгений Мосинов, който е председател на общинския съвет и лидер на местните социалисти. Партийната структура обаче е разделена на фракции и не се знае кой ще надделее. В Благоевград БСП все още няма кандидат, но се спряга Владимир Елезов, който е от кръга на Костадин Паскалев и се класира трети преди 4 г. В Русе и Стара Загора ГЕРБ ще повтори номинациите на градоначалниците Пламен Стоилов и Живко Тодоров.

 

ДПС

 

За местния вот ДПС отново ще разчита на своя метод САС - Секционни анализи и стратегии, обясни пред "Сега" членът на оперативното бюро Тунчер Кърджалиев. Това означава, че ще бъде направен анализ на състоянието и нуждите на всяко населено място и след това ще се определи стратегията за вота. За момента е сигурно, че партията ще издигне собствени претенденти за кметове за две общини - Търговище и Дулово. В Търговище Тунчер Кърджалиев стигна до втори тур през 2011 г., но не пое ангажимент, че ще се кандидатира отново. За Дулово се спрягат няколко имена, сред които е и бившият кмет Гюнер Рамис. Той загуби от независимия Юксел Ахмед на последния вот. В Кърджали е почти сигурно, че ДПС отново ще заложи на досегашния кмет Хасан Азис, който приключва втория си мандат. Вероятен претендент за кмет в Разград е депутатът и бивш социален министър Хасан Адемов. "В София мечтата ни е да имаме поне един общински съветник", посочи Кърджалиев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати