24 Април 2024 г. Сряда

ПЕГИДА – антиислямското движение в Германия

2015-01-07 07:59:15
Демонстрация "срещу ислямизацията" на обществото събра в понеделник 18 000 души в Източна Германия - рекорден брой, откакто се зароди това движение.

Лозунгът на тези хора "Wir sind das Volk!" ("Ние сме народът") напомня думите, които скандираха демонстрантите, протестирали всеки понеделник срещу режима в ГДР малко преди падането на Берлинската стена. Те издигат знамена в червено и златно, също и кръстове в признак на настървен патриотизъм.

Осемнайсет хиляди души демонстрираха в понеделник, 5 януари, в източногерманския Дрезден срещу "ислямизацията на обществото". Така под знака на ПЕГИДА (немскоезично съкращение от "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада") се стекоха рекорден брой симпатизанти. 

След появата си през октомври ислямофобското движение се шири все повече, по-специално в Саксония, въпреки че срещна широка съпротива и въпреки посланията на политици от всички цветове, на първо място Ангела Меркел, пише Сара Дифала в "Нувел обсерватьор".

Какви искания поставят привържениците на ПЕГИДА?

Движението ПЕГИДА твърди, че отхвърля "ислямизацията" на германското общество. Избира за мишени исляма, чужденците, медиите ("всичките лъжат"), политическите елити, мултикултурализма. Симпатизантите му настояват за по-строги условия, на които да отговарят кандидатите за убежище, за втвърдяване на законите срещу имигрантите престъпници, за по-щедро финансиране на полицията . . .

В броя си от 10 декември френският в. "Либерасион" разказва за произхода му: "През октомври 41-годишният Луц Бахман - рецидивист, замесен в ред въоръжени обири, скроени от банда сводници, се възмущава, седнал пред телевизора: кюрди и салафити току се сбиват из улиците на разни градчета в Германия. Сценарият се повтаря в Кьолн, но там се бият салафити и неонацисти. Шокиран, Луц Бахман заявява в социалните мрежи, че организира "мирно шествие срещу ислямизма на 20 октомври".

Деветнайсетте точки от първоначалната програма включват "повече референдуми, право на сексуална свобода, противопоставено на "политкоректната все по-широка употреба на средния род в езика ни", посочва всекидневникът.

Кой подкрепя това движение?

Саксония - провинцията, където ПЕГИДА има най-много симпатизанти, дълго време беше бастион на крайнодясната Националдемократическа партия на Германия (NPD), която беше представена в регионалния парламент преди изборното си поражение през август миналата година. Местните екстремистки идеи с неонацистки привкус обаче са живи: в провинцията набира сили нова евроскептична партия от консервативната десница - "Алтернатива за Германия", привличаща мнозина избиратели с крайнодесни нагласи. Нейният лидер Бернд Луке впрочем поддържа исканията на ПЕГИДА, при все че отправи призив да се бойкотират демонстрациите, ако бъдат издигнати неонацистки символи. В подкрепа на движението се обявяват още и групички с ултрадесен и неонацистки характер.

Движението явно привлича хора от всички възрасти. По данни от анкета, публикувани на 15 декември от сайта на седмичника "Цайт" и цитирани във френското списание "Експрес", близо половината германци (49 на сто) имат положително мнение за движението, а 30 процента твърдят, че го подкрепят изцяло.

Последва проучване на социологическия център "Форза" за сп. "Щерн", установило, че 13 на сто от германците изразяват готовност да участват в антимюсюлманско шествие, стига да бъде обявено. Според 29 процента от запитаните ислямът добива все повече влияние върху живота в Германия и това оправдава подобни шествия.

Две трети от анкетираните все пак смятат, че е пресилено да се говори за "ислямизация" на Германия.

Какъв е контекстът?

Основателно мнение - мюсюлманите са под 1 процент от населението на Саксония...

През 2012 г. Германия заема първо място по брой на имигрантите в Европа и второ след САЩ сред държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По данни на ОИСР страната е приела през 2012 г. близо 400 000 имигранти, оставяйки назад Великобритания с 286 000, Франция с 259 000 и Италия с 258 000. Повечето влезли на територията й идват от Централна или Източна Европа, но все повече стават и кандидатите за убежище заради катастрофалното положение в Сирия.

Тук Германия също води по брой на подадените молби - през 2013 г. са регистрирани 110 000, доста повече, отколкото в САЩ (68 000) и Франция (60 000), сочи статистиката на ОИСР.

В доклад по повод тези вълнения организацията изтъква, че целите на публичната политика, "както и виждането за ролята на миграциите", са променени. "Днес дискусията се фокусира повече върху социалната сплотеност, оставяйки встрани спешната нужда от кадри".

В този дух ОИСР приканва да не се жертват дългосрочните ползи заради по-непосредствени проблеми като "кратките политически цикли и враждебното обществено мнение".

Организацията посочва, че е трудно постижим балансът между различни фактори, като например нуждата от работна ръка и интеграцията като поставена цел. Същевременно подчертава, че "мигрантите трябва да бъдат разглеждани като ресурс, а не като проблем, а интеграционните политики - като инвестиция".

В новогодишната си реч германският канцлер Ангела Меркел призова своите сънародници да не участват в тези демонстрации - според нея те се организират от хора, чиито сърца са изпълнени с предразсъдъци и омраза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати