24 Април 2024 г. Сряда

2014-а: Борисов се огледа като президент, личност №1 е Местан

2015-01-06 19:16:49
През 2014-а година Бойко Борисов започна да премерва президентските одежди, Росен Плевнелиев се утвърди като най-големия „ястреб“ срещу Русия в ЕС, а политическата личност на годината е Лютви Местан.  Това е изводът от годишния анализ на Институт „Иван Хаджийски“, правен под общата редакция на социолога проф. Петър-Емил Митев.

Изводите на Института са, че през миналата година три поредни правителства са утвърдили прозападна и антируска линия на поведение на България. Анализът припомня визитата на външния министър на Пламен Орешарски Кристиан Вигенин в Киев след падането на Янукович, както и думите на наследника му в служебния кабинет, а после и при Борисов -  Даниел Митов, че Русия трябва да гледа проблемите с икономиката си и да не се занимава с трети страни. 

„През цялата година същата линия бе следвана от президента Плевнелиев, така че той изпъкна като най-големия „ястреб“ сред държавните глави на ЕС“, се казва в документа. В него пише и че през миналата година ролята на президентството видимо е нараснала, както и  политическото самочувствие на президента Плевнелиев. „Ако през 2013 г. Плевнелиев се оплакваше, че „отстрелват“ неговите кандидати за премиер, сега беше назначен кандидат-премиер, който сам да „отстрелва“, смятат от Института.

Според социолозите в „Иван Хаджийски“ 2014-а е най-успешна за ГЕРБ. Невъзможността на протеста да излъчи алтернатива на партията на Борисов е превърнал формацията в „наша последна надежда“ и в единствения вариант страната да остане управляема. „Борисов на практика започна да премерва президентски одежди“, заключава анализът.

Според друг извод в него Борисов добре се справя с принципа „управлявай и остави другите да се провалят“. Премиерът несъмнено печели и от тежкото вътрешно разделение в Реформаторския блок, лавирайки между лагерите. „Но разпад на РБ в непосредствено бъдеще изглежда малко вероятен. И едните, и другите в блока съзнават риска от свой общ провал и последващо изпадане от политиката“, смятат политическите наблюдатели.

Според тях миналата година е показала, че БСП е в криза на идентичността, а АБВ се е превърнала в най-амбициозния проект за алтернатива на столетницата. 

„Ако трябва да се определи политическа личност на 2014 г., шансовете ще бъдат на Лютви Местан“, категорични са в „Иван Хаджийски“.  От Института припомнят, че движението излезе от орбитата на БСП, където пребиваваше почти 13 години и избра нестандартното решение да свали собственото си правителство. Освен това ДПС трайно се настанява в селата и в бедните региони на страната, което прави съвсем реална перспективата в един бъдещ момент да се утвърди като втора политическа сила, смятат още анализаторите.

Според наблюдателите отношенията на ГЕРБ с ДПС вървят в изпитания традиционен коловоз на „пакт за ненападение“. В същото време нараства амбицията на ДПС да покаже, че без него ГЕРБ не може стабилно да управлява. От друга страна, видимо е нежеланието на Борисов подобен съюз да се случи публично. 

За ББЦ анализаторите припомнят, че в началото на годината тръгва като амбициозен проект, а към края ѝ изглежда по-скоро в необратим залез. „Развитието на събитията свидетелства, че Борисов се нуждае не от Бареков, а от неговите депутати, и има всички изгледи да ги получи“, казват от Института.

Оттам смятат, че Патриотичният фронт е „първият в съвременна България успешен опит за конструиране на националистическа формация, която обединява“, а социалните проблеми и десните мерки на служебния кабинет са дали нов шанс на „Атака“. 

В анализа на международните събития през миналата година от Институт „Иван Хаджийски“  смятат, че „след Крим Европа е по-обединена отвсякога и с най-голям икономически потенциал“. На фона на конфликта наблюдателите смятат, че страната ни е придобила по-голямо геополитическо значение. В същото време те смятат, че Германия и САЩ са увеличили „дяловото“ си участие в българската външна политика.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати