19 Април 2024 г. Петък

Цветя за Христо Ботев

2015-01-06 14:27:05

В цялата страна днес се честват 167 години от рождението на великия поет, революционер и публицист Христо Ботев.

По традиция в столицата бяха поднесени цветя и венци от името на всички институции и видни общественици пред паметника на Ботев в Борисовата градина.

Тази година обаче, вероятно поради ниските температури, церемонията бе претупана и речите на официалните гости бяха сведени до минимум.

Явно на рождението на Ботев се отдава доста по-малко внимание, отколкото на смъртта му, предвид мащабите и блясъка, с който се отбелязва всяка година 2 юни.

Единствено двама заместник-министри и секретаря на президента удостоиха с присъствието си почитането на паметта на Христо Ботев, като бе прочетено нетипично кратко слово от името на държавния глава Росен Плевнелиев.

В него президентът уверява, че врачанският Балкан ще си остане най-великият паметник на големия български революционер.

Директорът на Националната библиотека" Св. Св. Кирил и Методий" Боряна Христова пожела на всички сънародници да живеем така, че да сме достойни за саможертвата на Ботев. Ботев е нашето Богоявление, патетично възкликна тя, обявявайки го за вечен символ на българския национален дух.

По традиция пред паметника дойдоха и ученици от 21 СОУ „Христо Ботев". Цветя поднесоха малцина други граждани, които въпреки студа засвидетелстваха почит и уважение към Ботев.

По-рано, преди „официалното честване", членове и симпатизанти на НФСБ и ВМРО също се събраха пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина.

„Днес е голям ден за българските патриоти. Христо Ботев е символ на българската духовност, род и родина, език и култура", каза пред събралите се патриоти заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев.

Ботев е наше знаме, пример и пътеводна звезда", каза още той и призова и народните представители да бранят българските интереси с такъв плам и всеотдайност. Не искаме от тях саможертва, а просто да си вършат работата, заяви Хаджиев.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати