25 Април 2024 г. Четвъртък

Кризата в мнозинството върви към своя край, увери Радан Кънев

2015-01-06 10:10:58
„Пукнатината” в управляващата коалиция е запушена, обяви лидерът на ДСБ, част от Реформаторския блок, Радан Кънев по bTV.

„Бяхме напът да завършим годината с остра криза в мнозинството. Тя е напът да приключи. Още от дните преди Коледа търсим съгласие и общ път за продължаване на пенсионната реформа”, обясни той, след като гласуването за промените, според които родените след 1959 г. могат  да избират дали да прехвърлят парите си от частни пенсионни фондове в НОИ, раздели ГЕРБ и Реформаторите.

Според Кънев в продължение на години са били приемани половинчати мерки относно пенсионната реформа, които не дават ефект в крайна сметка и заради това обединението готви промени в законодателството, които ще предложи на ГЕРБ.

„Политиката е сътрудничество и опит на достатъчен брой хора, представляващи обществото, да стигнат до най-доброто решение, защото то не е очевидно. Не вярвам на този тип пророкувания, че мнозинството не е стабилно. Това, че мнозинството спори, няма диктат и за всяко нещо търси решение, е добре“, заяви още той.  

Радан Кънев заяви, че се надява политиката да е дейност на търсене на общия интерес, защото ако това не е така, тя става нелегитимна. 

„Трябва да стъпиш на националната традиция и да развиеш в съвременния вид патриотизма. Ние в РБ успешно търсим този тип нов патриотизъм - единството на българите и толерантността към чужденците“, коментира лидерът на ДСБ.

Според него явно председателят на ДПС Лютви Местан е имал проблем, за да раздава присъди по празниците. Припомняме, че в разгара на коледните празници Местан заговори за предсрочни парламентарни избори и се обърна към премиера Бойко Борисов с призива да се отърве от Патриотичния фронт, който подкрепя правителството. 

„От ДПС трябва да разберат, че най-после България има правителство, което не разчита на тях и това ги изнервя“, продължи Кънев и добави, че политикът е като футболния съдия - колкото по-малко се набива на очи, толкова е по-добре. 

„Това правителство е стъпило на програма, а не на лични договорки. Ние вкарахме градивни преговори и компромис в името на общото добро. ДПС трябва да се промени. Ако искат отново да са част от властта, ДПС и "Атака" трябва да се променят, категоричен е Кънев. Ако ДПС бъде пусната във властта, тя ще спре всички реформи“, каза още той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати