29 Март 2024 г. Петък

Посреднически фирми мамят гурбетчии с наши заплати

2015-01-06 09:10:16
Посреднически фирми за работа в чужбина мамят родни гурбетчии, като им плащат според възнагражденията у нас, а не според стандарта в  страната приемник. По закон, ако един стругар отиде да работи в Полша, то той трябва да получава минималната за страната заплата, а не сума, определена от българската фирма посредник.

„Хората сключват трудови договори по ставките за България, а не за страната, в която ще работят. Обещават им, че останалите пари ще получат на ръка в България, но когато се върнат, фирмата казва, че се е издължала по договор“, обясни пред „Монитор“ юристът Ива Тодорова.

Често срещана практика било и предсрочното прекратяване на трудовия договор. „Преди да изтече 3-месечният договор, се намира някаква причина работникът да бъде уволнен. Така той трябва да плати неустойки по договора“, обяснява още адвокат Тодорова.

В подобна ситуация се оказал един от клиентите й, който имал договор за работа на петролна сонда в Дубай. Кандидат-гурбетчията трябвало да започне работа в началото на декември, но в края на месеца той все още не е бил извикан на работа. Независимо че договорът е в сила на работника не му се изплаща възнаграждение уточнява юристът.

От фирмата посредник обяснили забавянето с производствени процеси и подготовка. Българският служител не може да прекрати 3-месечния си договор, не може да започне нова работа и реално остава без доходи. Дело срещу фирмата посредник може да бъде заведено едва след като контрактът с работодателя изтече. Според юристите подлъганият служител ще спечели съдебната битка, което не означава, че ще получи средства, които би трябвало да е взел по договор.

„Тази фирма е регистрирана с 200 лв. капитал, което означава, че съдия-изпълнител ще трябва да проучи дали фирмата има банкови сметки, които да бъдат блокирани“, уточнява адвокатът на потърпевшия.

Опитът на юрист Ива Тодорова с фирми с малък начален капитал показва, че хората не могат да си получат парите. Така измамените служители остават само  с един изпълнителен лист и морално удовлетворение, че са спечелили съдебната битка.  

Статистиката показва, че най-честата причина за среща с работодателя в храма на Темида е неправомерно прекратен договор.

Вестникът припомня, че от началото на миналата година до края на ноември 3157 българи са подали сигнал до Главна инспекция по труда, че са били незаконно уволнени. Методът, който фирмите масово прилагат, е промяна на длъжностната характеристика. Така заемащият длъжността в момента не може да покрие новите изисквания и началникът му го освобождава с аргумента, че не отговаря на изискванията.

С този подход работодателите освен съдебен иск могат да отнесат и глоба от Комисията за защита от дискриминация, ако ощетеният работник реши да я сезира. Служителите, които спечелят дело срещу работодателя си, трябва да бъдат възстановени на работа. Освен това трябва да получат обезщетение за периода, в който е бил без работа в размер на брутното им възнаграждение.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати