19 Април 2024 г. Петък

Оланд призова за премахване на санкциите срещу Русия при положителен развой в Украйна

2015-01-05 20:30:43
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че санкциите на Запада, наложени срещу Русия, трябва да бъдат премахнати, в случай че бъде постигнато развитие в преговорите за разрешаване на кризата в Украйна този месец, съобщи Би Би Си.

Президентът не посочи точно кои санкции трябва да бъдат премахнати. Оланд посочи, че "Владимир Путин не иска да анексира Източна Украйна – така ми каза той".

"Санкциите трябва да бъдат вдигнати, в случай че има развитие. Ако няма, трябва да ги оставим", заяви Оланд. Той потвърди, че на 15 януари в Астана ще се проведат преговори между Франция, Германия, Русия и Украйна.

Европейската комисия определи изказването на френския президент като "лично мнение". "Това, което той казва, е от името на Франция. Що се отнася до Еврокомисията, предлагам ви да се върнете към срещата на върха през декември", заяви представителят на външнополитическата служба на ЕК Катрин Дей, цитирана от "Ехото на Москва".

Днес и вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел заяви, че засилването на санкциите срещу Русия може да доведе до дестабилизация на страната, което не е в интерес нито на Берлин, нито на Брюксел.
Според него основната цел на санкциите е била принуждаването на Русия да преговаря. "Искахме да решим конфликта с Украйна, а не да поставяме Русия на колене", казва вицеканцлерът.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че независимо от примирието между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна все още има спорадични сблъсъци. В края на декември двете страни размениха пленници.

Някои европейски държави призовават към вдигане или облекчаване на санкциите срещу Русия. Сред тях са Италия, Унгария и Словакия, които имат значителни връзки с Русия. Ембаргото, наложено от Русия върху вноса на хранителни продукти от Европа, навреди на много производители, а влошаването на руската икономика означава по-малко руски туристи в ЕС през 2015 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати