29 Март 2024 г. Петък

Политическите ни хиени отдавна искат "Виваком", разкри Цветан Василев

2015-01-05 16:06:54

Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС - без доказани доходи, и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени в българската джунгла. Това заявява банкерът Цветан Василев в интервю за вестник „Банкер" от 5 януари.

В интервюто Василев припомня казаното от него и при последната му публична изява, че е удържал на изнудване да прехвърли „Виваком" на тези кръгове, но прокуратурата си е затворила очите за сигнала срещу рекетьорите. Веднага след това е бил даден старт на „прецизно подготвен сценарий срещу банката КТБ, който се е разиграл професионално".

„Носят се слухове, че наточилите се за „Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании", казва Цветан Василев.С цел да придобият мечтания актив на ниска цена сценаристите прилагат многообразни методи и средства, вдъхновени от холивудски шедьоври, които вероятно са изгледали през работно време. "Съвсем „случайно" директор на ТЦ-ИМЕ, едно от дружествата-акционер във „Виваком", се явява защитен свидетел на прокуратурата", казва Василев:

Същевременно дружество със специална цел (special purpose vehicle) на VTB Capital е номинален акционер във „Виваком". Това е дало повод на софийския клон на тази инвестиционна банка да се активизира нездраво и да влезе в негласно съдружие с мои „доброжелатели" - в ущърб на интереса на „Виваком", както и на тези, които представлява.

Иначе останалата част от сценария за „Виваком", в случай че не попадне в желаните ръце, включва, според Цветан Василев,безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата.

В интервюто той припомня, че придобиването на „Виваком", включително и участието на VTB Capital, действително е финансирано от КТБ АД, като част от дългосрочната стратегия за развитие на банката - придобиване на подценени активи, преструктурирането им и продажбата им на стратегически инвеститори. Стойността на „Виваком" след придобиването й през 2012 г. е пораснало близо три пъти спрямо цената, платена за нея."Креативните" методи за финансов натиск на съответните институции са безкрайни - съвсем наскоро поради липса на тоалетна на щанд на „Виваком" в столичен мол е наложена солена глоба на компанията. "Тенденциозно валят подобни глоби и се съмнявам, че сходен стандарт се прилага към други фирми", допълва Василев и посочва, че работи с цел да провали пъклените планове на сценаристите и да запази стойността на „Виваком", като в момента текат преговори за придобиване на нейни дялове от страна на голяма, авторитетна американска компания. „Моето желание е максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД", казва Василев.

Според Василев върху българския съд се упражнява недопустим натиск, само и само прокуратурата и БНБ да докажат фалшивите си тези. 
В тази връзка всичко е възможно, казва Цветан Василев в отговор на въпрос дали е възможно да се отмени решението на БНБ за отнемане на лиценза. Според Василев категорично са потъпкани правата на акционерите и това не може да не бъде отразено в мониторинговия доклад за България на Европейската комисия.

В интервюто си Цветан Василев повтаря отново тезата си засценария на фалирането на КТБ АД. По думите му, касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразниласлед опоскването на „Булгартабак" и спирането на кранчето на „Водстрой" и това е наложило да се търсят нови активи за разграбване като „Петрол" и „Виваком".Включително Цветан Василев декларира, че има готовност заедно с международните акционери в КТБ АД да отнесе въпроса в Европейския съд в Люксембург.

Имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ АД са ясни и ще излязат по време на множеството дела, които са заведени срещу България", казва мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев.

Той изразява съжаление, че представителите на банковата гилдия не са имали доблестта да коментират скандалната атака срещу КТБ АД и подчертава, че обществото още не е осъзнало на каква гигантска манипулация е станало свидетел. 
За съжаление обществото още не е осъзнало на каква гиганстска манипулация стана свидетел. Според мен е време премиерът Бойко Борисов да каже и „Б", след като каза „А", посочва Цветан Василев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати