Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 25
Начало arrow Свят arrow Руски икономист за валутната и финансово-икономическа криза

Руски икономист за валутната и финансово-икономическа криза

  Print E-mail
2015-01-05 09:54:58
източник: dnes.bg

Борбата на руските управляващи срещу валутната и финансово-икономическа криза е безсистемна, пише в. "Свободная преса" и предлага Москва да въведе "спасителния за Русия" валутен контрол "по съветски модел".

Авторът Валентин Катасонов - експерт по международни финанси, цитира премиера Дмитрий Медведев, заявил през декември м. г., че руското правителство започва "едва ли не в режим онлайн да следи валутните операции на икономическите субекти в Русия". Според финансиста ситуацията е "странна", доколкото това е задача на съответното управление на централната банка (ЦБ).

Същевременно руската ЦБ де факто не отговаря за стабилността на руската рубла, при все че конституцията й възлага тази задача, се казва в статията. "Видяхме как курсът на рублата спадна двойно - не падна обаче и косъм от главата на Елвира Набиулина - председателката на Банката на Русия", констатира изданието.

Според него ЦБ на федерацията "освен това отказва да кредитира" руската икономика, макар че е "финансов регулатор" с почти неограничени пълномощия".

Валутната криза в Русия засили доларизацията на руската икономика и на всекидневния живот. Ако централната банка спазваше конституцията, трябваше да възпрепятства тази доларизация, но вместо това "Набиулина още повече засили позициите на долара в Русия". Чуждата валута в брой у населението в момента далеч надхвърля "цялата маса рубли кеш, пресметнато по официалния курс", което стимулира "различните валутни спекулации и вредоносната дейност на "заклетите ни приятели", заявява "Свободная преса".

Руската ЦБ не изпълнява според автора "нито една от основните си задачи", което поражда "мисълта, че се занимава с нещо липсващо в нашите закони и внимателно укривано от обществеността". Някои не твърде политкоректни експерти наричат ЦБ на Русия организация с фактически екстериториален статут, "филиал на Управлението за федерален резерв" на САЩ. Те намекват, че ЦБ се занимава с нещо, силно желано от Федералния резерв - а това са главно три неща. Да създава търсене за продукцията на УФР - "зелените хартийки", да души руската икономика и в случай на нужда да я дестабилизира, обяснява руският всекидневник.

Според него ЦБ в Москва изпълнява и трите задачи. Трупа например валутни резерви, включително над 100 милиарда долара в държавни ценни книжа на САЩ, с което "кредитира почти срещу нулева лихва геополитическия противник" на Русия. Освен това "души руската икономика", ограничавайки паричната маса в страната под предлог, че се бори с инфлацията. И "дестабилизира икономиката" на Русия чрез различни валутни "експерименти", чийто разрушителен ефект надхвърля този от санкциите на Запада срещу Москва във връзка със събитията в Украйна, пише "Свободная преса".

Финансистът Катасонов предлага Русия ефективно да контролира валутните потоци чрез съветския модел за валутен контрол, "действал почти 70 години в СССР". Негови основни черти бяха "държавният монопол върху външната търговия, държавният монопол върху банковото дело и държавният валутен монопол". 

Крайно важен елемент от тази система бе Държавната банка на СССР - част от правителството на страната. Системата бе изпробвана от времето и доказа, че е жизнеспособна. Тя даде възможност да осъществим индустриализация в условията на строги търговско-икономически и финансово-кредитни санкции от страна на Запада. Но този спасителен за Русия модел днес е почти тема табу, пише икономистът в "Свободная преса".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?