16 Април 2024 г. Вторник

Руски икономист за валутната и финансово-икономическа криза

2015-01-05 09:54:58
Борбата на руските управляващи срещу валутната и финансово-икономическа криза е безсистемна, пише в. "Свободная преса" и предлага Москва да въведе "спасителния за Русия" валутен контрол "по съветски модел".

Авторът Валентин Катасонов - експерт по международни финанси, цитира премиера Дмитрий Медведев, заявил през декември м. г., че руското правителство започва "едва ли не в режим онлайн да следи валутните операции на икономическите субекти в Русия". Според финансиста ситуацията е "странна", доколкото това е задача на съответното управление на централната банка (ЦБ).

Същевременно руската ЦБ де факто не отговаря за стабилността на руската рубла, при все че конституцията й възлага тази задача, се казва в статията. "Видяхме как курсът на рублата спадна двойно - не падна обаче и косъм от главата на Елвира Набиулина - председателката на Банката на Русия", констатира изданието.

Според него ЦБ на федерацията "освен това отказва да кредитира" руската икономика, макар че е "финансов регулатор" с почти неограничени пълномощия".

Валутната криза в Русия засили доларизацията на руската икономика и на всекидневния живот. Ако централната банка спазваше конституцията, трябваше да възпрепятства тази доларизация, но вместо това "Набиулина още повече засили позициите на долара в Русия". Чуждата валута в брой у населението в момента далеч надхвърля "цялата маса рубли кеш, пресметнато по официалния курс", което стимулира "различните валутни спекулации и вредоносната дейност на "заклетите ни приятели", заявява "Свободная преса".

Руската ЦБ не изпълнява според автора "нито една от основните си задачи", което поражда "мисълта, че се занимава с нещо липсващо в нашите закони и внимателно укривано от обществеността". Някои не твърде политкоректни експерти наричат ЦБ на Русия организация с фактически екстериториален статут, "филиал на Управлението за федерален резерв" на САЩ. Те намекват, че ЦБ се занимава с нещо, силно желано от Федералния резерв - а това са главно три неща. Да създава търсене за продукцията на УФР - "зелените хартийки", да души руската икономика и в случай на нужда да я дестабилизира, обяснява руският всекидневник.

Според него ЦБ в Москва изпълнява и трите задачи. Трупа например валутни резерви, включително над 100 милиарда долара в държавни ценни книжа на САЩ, с което "кредитира почти срещу нулева лихва геополитическия противник" на Русия. Освен това "души руската икономика", ограничавайки паричната маса в страната под предлог, че се бори с инфлацията. И "дестабилизира икономиката" на Русия чрез различни валутни "експерименти", чийто разрушителен ефект надхвърля този от санкциите на Запада срещу Москва във връзка със събитията в Украйна, пише "Свободная преса".

Финансистът Катасонов предлага Русия ефективно да контролира валутните потоци чрез съветския модел за валутен контрол, "действал почти 70 години в СССР". Негови основни черти бяха "държавният монопол върху външната търговия, държавният монопол върху банковото дело и държавният валутен монопол". 

Крайно важен елемент от тази система бе Държавната банка на СССР - част от правителството на страната. Системата бе изпробвана от времето и доказа, че е жизнеспособна. Тя даде възможност да осъществим индустриализация в условията на строги търговско-икономически и финансово-кредитни санкции от страна на Запада. Но този спасителен за Русия модел днес е почти тема табу, пише икономистът в "Свободная преса".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати