29 Март 2024 г. Петък

100 евтини лекарства изчезнаха от пазара за последните 18 месеца

2015-01-05 09:43:16
Един от най-големите производители на лекарства е изтеглил около 30 медикамента в рамките на 18 месеца от втората половина на 2013-а  г. до края на миналата година, съобщи Николай Хаджидончев, председател на Асоциацията на генеричните производители у нас, пред в. „Монитор“.

Става въпрос основно за медикаменти в областта на неврологията, кардиологията, психиатрията и онкологията. 

Според Хаджидончев най-притеснително в случая е, че пациентите с различни видове ракови заболявания практически са лишени от т.нар. златен стандарт на лечение.

Има и други компании, които са спрели различен брой медикаменти и грубите ни изчисления към момента показват, че става дума за около 100 генерични продукта.
Основната причина за това е начинът, по който тези лекарства се реимбурсират и натискът от страна на държавата да продаваме на цени, които понякога са под себестойността на продукта, поясни той.

През 2013-а и 2014-а от българския пазар започнаха да изчезват и много генерични имуносупресори. 

Хаджидончев смята, че проблемът при тях не е била цената, а нежеланието да бъдат използвани.

Според него това е станало заради добре организирана PR кампания, която спекулираше със страховете на пациентите, на които беше им втълпено, че ако имуносупресорът е генерик, той няма същият ефект като оригинала и животът им е застрашен. 

Никой до момента обаче не е сигнализирал, че е получил нежелана лекарствена реакция след приема на по-евтината алтернатива, независимо от това под каква търговска марка се е продавал препаратът на българския пазар. До 2012 г., когато все още имаше централизирани търгове, всички трансплантирани се лекуваха с генерични имуносупресори и нямаше нито едно оплакване, припомня той.

По думите му след изтеглянето на генериците те се заместват с по-скъпи лекарства, а това увеличава в пъти разходите на НЗОК и бърка още по-дълбоко в джобовете на пациентите, които трябва да си доплащат медикаментите.

Идеята на генеричната индустрия е да се лекуват възможно най-много пациенти с минимален разход на средства. Така се освобождава ресурс за нови терапии, които нямат алтернатива, коментира още Хаджидончев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати