20 Април 2024 г. Събота

Биогазът - възможност да се освободим от енергийната зависимост от Русия?

2015-01-04 16:55:27

Биогазът е алтернатива, която може на места да създаде енергийна сигурност и енергийна независимост
Това заяви екологът Борислав Сандов по време на пресконференция на тема устойчиво развитие на биогаз от биологичните ферми.

Всеки един земеделски процес произвежда остатъци и отпадъци. Сега те се компостират или се оставят да ферментират в природата. Това обаче води до отделяне на вредни газове в околната среда. Оказва се, че земеделието може да е източник на енергия.

Инсталациите за биогаз дават възможност фермерите или производствени предприятия да създадат енергийна независимост на местно ниво, това генерира работни места и допълнителен доход, подчерта Борислав Сандов.

12 инсталации за биогаз има у нас в момента. Създаването на такива инсталации чрез създаване на работни места може да забави процеса на обезлюдяване на българското село.

Петко Петров от Фондация за околна среда и земеделие на свой ред изтъкна, че производството на биогаз е безотпадна технологияТова я прави и толкова полезнаПроизводството на биогаз е изгодно, според Петров.

Все повече се увеличава интересът към този вид процеси, подчерта той. В Европа има цели села, които са енергийно независими. Това е възможно да се случи и у нас, според еколозите.

Георги Стефанов от WWF е на мнение, че биогазът ще даде възможност да се освободим от енергийната си зависимост от Русия.

До преди няколко години терминът „биогаз" дори не е съществувал в законодателството ни. Дълго време този въпрос е отсъствал в страната ни.

Какво правим ние самите, за да осигурим сами своите нужди, попита Стефанов. Той призна, че биогазът не може изцяло да задоволи енергийните нужди на комбинатите, но пък дава големи възможности.

България не е направила оценка на ефектите от производството на биогаз, подчерта Георги Стефанов. Градовете ни са сред най-замърсените в ЕС с фини прахови частици.  Биогазът дава решение на този проблем, категоричен е той.

Възвръщаемостта на инвестицията идва в рамките на 10 години.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати