19 Април 2024 г. Петък

10 икономически предвиждания за света през 2015 г.

2015-01-03 09:32:46
Глобалната икономика стагнира през миналата година, като възстановяването в САЩ помогна да се компенсира забавянето на растежа в Европа, Япония и Китай.

Накъде ще поеме световното стопанство през 2015 г.?

"Има положителни фундаменти за усилване на инерцията в глобалната икономика през идната година", смята Нариман Бехравеш, главен икономист в консултантската компания IHS, която очаква глобалният растеж да се ускори до 3% от очакваните за 2014 г. 2,7%. 

IHS очертава своите топ 10 икономически предвиждания, които съставляват глобалната прогноза на консултантската компания за 2015 г.:

1. Икономиката на САЩ ще продължи подема си

Най-голямата икономика в света ще продължи да се представя по-добре от конкурентите си в резултат от засилване на вътрешното търсене, особено на потребителските разходи. Щатската икономиката ще нарасне с 2,5-3%.

Динамиката в основата на потребителските разходи, които представляват 70 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), остава много положителна, включвайки силен ръст на заетостта, подобряване на финансите на домакинствата и ниските цени на бензина.

2. Проблемите на еврозоната ще продължат

Еврозоната ще продължи да се бори със слаб пазар на труда, но комбинацията от ниски цени на петрола, слабо евро, намалени фискални препятствия, облекчаване на дълговото бреме и гъвкава парична политика ще помогнат за скромно ускоряване на растежа до 1,4% през 2015 г. от 0,8% през 2014 г.

3. Япония ще излезе от рецесията

След като претърпя четвъртата си рецесия през последните шест години, японската икономика ще отскочи през 2015 г., макар и само с около 1 процент. Монетарните стимули на Японската централна банка и фискалните правителствени стимули в съчетание с по-ниски цени на енергията ще върнат икономиката към растежа.

4. Китай ще продължи да се забавя

Допълнителна подкрепа както от паричната, така и от фискалната политика няма да бъде достатъчна, за да се предотврати забавяне на китайския растеж до 6,5% през следващата година. Макар и слаб по местните стандарти, този темп на ръст е обект на завист от всички водещи икономики.

5. Смесено представяне за развиващите се пазари

Повечето развиващи се икономики ще имат по-добър растеж през 2015 г. благодарение на по-евтиния петрол, повишената глобална ликвидност и икономическото ускорение в САЩ. Най-силен ще е растежът в развиващите се икономики от Европа, Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка, както и Субсахарска Африка.

Русия ще бъде слабото звено, зашеметена от тройния удар на западните санкции, ниските цени на петрола и изтичането на капитали.

6. Спадът при суровините ще се задълбочи

Цените на петрола паднаха с над 40 на сто от лятото на фона на слабото глобално търсене и силния ръст на предлагането.

Китай остава ключов фактор за търсенето, като по-нататъшно забавяне на растежа там вероятно ще доведе до нов кръг на спад при суровините, чиито цени ще спаднат с 10 процента средно през следващата година.

7. Заплахата от ниска инфлация

Дезинфлационните сили са най-силни в развития свят, като цените на суровините падат, а растежът на световната икономика е анемичен. Изключенията са развиващите се пазари, като Русия например, чиито валути рязко се обезцениха.

8. Фед първи ще вдигне лихвите

Федералният резерв, Английската централна банка и Централната банка на Канада ще започнат да повишават лихвените проценти – съответно през юни, август и октомври, което значително ще ограничи инфлацията.

За разлика от тях Европейската централна банка (ЕЦБ), както и централните банки на Япония и Китай са напът да намалят лихвите още или да предоставят повече ликвидност чрез закупуване на активи и други средства.

9. Доларът ще запази господството си

Щатският долар ще продължи да се засилва заради добрите перспективи за растеж в САЩ и очакванията за вдигане на лихвите от Фед.

Междувременно монетарните стимули в еврозоната и Япония ще доведат до още обезценки за еврото и йената. Единната валута ще спадне до 1,15-1,20 долара до есента на 2015 г., докато доларът ще струва 120-125 йени през следващата година.

10. Рисковете ще намаляват през цялата година

Възстановяването на световната икономика бе осуетявано от множество фактори през последните няколко години, включително високи публични и частни дългове, които наложиха намаляване на задлъжнялостта на домакинствата, корпорациите и правителствата.

Тези пречки пред растежа обаче отслабват в някои страни, по-специално САЩ и Великобритания, което обяснява по-доброто им икономическо представяне.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати