Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow България arrow Новата година дойде с по-висока минимална заплата

Новата година дойде с по-висока минимална заплата

  Print E-mail
2015-01-01 12:19:38
източник: dnes.bg

Снимка: Dnes.bg


Минималната работна заплата се повишава с 20 лева от днес. През новата година тя ще „порасне“ още веднъж също с толкова и от 1 юли ще е 380 лв.

През 2015-а обаче с нея няма да се повиши обезщетението за отглеждане на дете. През втората година от майчинството то остава 340 лв.

За първата година парите на майките вече ще се изчисляват на база доходите им за 2 години назад, а не за година и половина.

Празничният първи януари тази година "замрази" цените на природния газ, парното и тока.

Решението на енергийния регулатор е за символично намаление от 30 стотинки единствено на цената на природния газ за 1000 куб. метра, която от днес вече е 603,14 лв.

Липсата на по-рязък скок или поевтиняване на синьото гориво задържа и цените на парното и топлата вода. Прогнозите на ДКЕВР обаче са, че токът ще поскъпне от април или от средата на лятото.

„Замръзват“ още данъците ни, както и социалните и здравните осигуровки, които внасяме. Сравнително новият „данък лихва“ също остава 8%.

"Линията на бедност" е по-висока от днес - от 251 на 286 лева.

Повишава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 лв. на 2600 лв., което ще доведе и по-висок "таван" на пенсиите - 840 лв. 

Вече е по-висок минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители с 60 лева – от 240 лв. на 300 лв.

Развръзката по "горещата тема" за пенсиите обаче предстои. Макар в края на годината да беше прието, че можем да преместим парите си за втора пенсия от частния пенсионен фонд, в който са, към НОИ, управляващите ще обсъждат отново въпроса през януари.

А иначе пенсионерите ще получат увеличение на парите си през юли по добре познатото вече "швейцарско правило". Четири месеца повече осигурителен стаж ще са необходими за пенсиониране през 2015-а в най-масовата трета категория труд.

От тази година купувачите на автомобили ще ги регистрират само в КАТ и няма да се налага да ходят и в общината, както беше до момента.

Вече е възможно годишните данъчни декларации да се подават по интернет, без да е нужен електронен подпис. Подаването ще става с помощта на персонален идентификационен код (ПИК), който всеки ще може да вземе от данъчните служби. 

С ПИК ще могат да се подават и декларации за местни данъци и такси към общините. 

Хората на граждански договори сами ще избират дали през четвъртото тримесечие работодателят да им удържа авансово данък върху доходите. 

Въвеждат се две допълнителни данъчни преференции за работещи родители. За деца с увреждания данъчното облекчение за родителите ще е 200 лева за година. 

Премахва се обаче необлагаемият праг от 340 лева, тоест за доход по трудов договор, който не надвишава минималната работна заплата, няма да се възстановява удържаният данък при подаването на годишната данъчна декларация.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?