18 Април 2024 г. Четвъртък

2014г. - година от бол гафове и тук-там постижение

2014-12-31 09:26:00
Анализът на "Труд" определя 2015 като "Годината на бутни-дръпни", а 2014 като година от бол гафове и тук-там постижение. Два национални избора и две предизборни кампании се случиха през изминалата година. Най-шареният парламент досега и едно трудно "събрано" правителство. Покрай изборите се роди партия, която вече се очертава като гаф - "България без цензура". Номер 15 - Момчил Неков - измести Станишев в листата за евроизборите, самият Станишев избра Брюксел пред София. 

В интервю за "24 часа"През 2015 ще спим на гол под. 2014 беше годината на несигурността, недоверието и депресията. Катастрофата с КТБ, която всички определят като събитието на 2014 г., показа колко крехки и уязвими са пазарните институции в корумпирана среда. Най-доброто, което свърши кабинетът "Орешарски", е, че подаде оставка. "Близнашки", че проведе избори, а "Борисов 2", че се случи. Путин ни направи услуга, като обяви края на "Южен поток". Българинът живее в непрестанно бедствие. За да има просперитет нацията ни трябва да се научим как да сме солидарни в успеха, а не в провала", е изводът на г-н Александров. 

Своя обзор за годината "Преса" озаглавява "Явления". Като такива вестникът вижда "Мистър Гаф 2014" - президентът Росен Плевнелиев - заради веселите новини, с които ни заливаше и стряскаше Русия. "Политически център (нападател)" е премиерът Бойко Борисов. Защото успя да обедини около себе си и тези, които не искаха да се срещат дори със себе си. "Беглец на 2014 г." - екслидерът на БСП Сергей Станишев, зарязал партията си, за да прегърне депутатската банка в Брюксел. "Банкер на века" - собственикът на КТБ (в емиграция) Цветан Василев, който успя да сгъне цяла банка в един куфар и да се замете в Белград с 4,4 млрд. лв. народни пари. "Турист на годината" - бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който докато го издирваше Интерпол, прекоси поне две държави, без никой да го види. Обобщението на анализа на "Преса" е - 2014 е годината, която всички искат да забравят.

"Новинар" се вглежда в една по-специална статистика, според която българите ще са сред топпиячите на 2015 и ще изпият около 11,3 литра чист спирт догодина, със 100 грама по-малко, отколкото през изминалата 2014-а. Това сочат данните на Световната здравна организация. С подобно постижение страната ни прогнозно се нарежда на 20-о място сред 190 държави, изпреварвайки Испания, Германия, Гърция, САЩ, Швеция и др. Повече от нас пък ще изпият румънци, сърби, руснаци и литовци.
 
"Дума" вижда как си "отива годината на Голямата подмяна". Живеем в драматично време, в което промените се случват буквално за седмици, дори за дни. "Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила", написа Оруел в прочутото си произведение "1984", имайки предвид "правилата" на една друга епоха с друга система. Думите му се оказаха пророчески. Днес, "ако свободата изобщо означава нещо, тя означава правото да казваш на хората онова, което те не искат да чуят." "Демокрация, реформи, суверенитет, евроатлантически ценности." Вятър работа! Светът е по-безопасно място благодарение на американската армия" и че същата щяла "да спаси света". За Голямата подмяна ни отвори очите украинският Майдан с последвалото поведение на външните покровители на сегашната власт в Киев. Колкото до нашата малка България - нищо ново под слънцето още от времето на Добри Войников и неговия шедьовър "Криворазбраната цивилизация". И  какво от това, че постоянно притичваме я в Брюксел, я в Берлин или Вашингтон, за да се "консултираме" за щяло и не щяло. Оттам отдавна вече не гледат на страната ни сериозно, дори се държат с нас леко иронично и подигравателно. Оказа се, че не съществува никакъв "свободен пазар" и "ненамеса на държавата". Примери? 

"Южен поток", магистралите, опитът за отнемане лицензите на ЕРП-тата... Е, чии интереси прозират зад този параван, наречен "победа на демокрацията"? Всякакви, но не и български. Каква ще бъде 2015 г.? Определено преломна. Пробуждането на света отне повече от две десетилетия, но тенденцията е необратима. Води се война, истинска нова студена война за преразпределение на ресурси, територии и влияние. Остава ни надеждата, че и все повече българи ще проглеждат, отърсвайки се от заблудите на Голямата подмяна.

"Кокинов и съдиите, които изпуснаха убийците на сина ми, да лежат вместо тях в затвора! А ако случайно убийците бъдат намерени, да лежат до живот. Не съм доволна от произнесената окончателна присъда, само смъртната би била справедлива. Който има пари у нас, напуска страната ни и си живее спокойно, а няма ли - ще си излежава присъдата." Това заяви пред "Труд" Зарка Димова, майката на 20-годишния студент Стоян Балтов, убит преди шест години пред дискотека "Амнезия" в София. 

Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов са осъдени на 18 години за престъплението. Те трябвало да влязат в затвора на 19 декември, когато Върховният касационен съд е потвърдил присъдите им. Но служителите на Главна дирекция "Охрана" отвели зад решетките само Александър Данаилов. Другите двама не били в домовете си. Майката предупреждавала, че престъпниците може да се укрият. Съдебният процес продължил шест години. До момента на бягството им Данаилов и Стоилов са били под гаранция, а Вили Георгиев - с мярка "подписка".

Имаме много болници, броят им постоянно расте, а здравната каса сключва договор с всяка една от тях. Бюджетът на институцията за лечебните заведения също постоянно се увеличава, но това не се отразява на качеството на лечение на болните българи. В същото време стратегиите за реформи, които постоянно се пишат, по-скоро се занимават с проблеми на системата, вместо с достъпа до медицински грижи. Това са част от изводите на Сметната палата, която направи одит на болничната помощ за 3 години назад, прави коментар "Труд". В одита е отбелязано, че у нас на 100 000 души се падат 4,7 болници за активно лечение, срещу 2,7 във Франция, 2,6 - за Германия и 1,1 - за Словения.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати