29 Март 2024 г. Петък

На крачка ли сме от тежък конфликт с роми и турци?

2014-12-30 18:25:25
Нацията ни е напът да влезе в много тежък конфликт с роми и турци. Това предупреди социологът Андрей Райчев в коментар на последните изяви на премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан.

В събота лидерът на ДПС поиска да отпадне давността за престъпленията на Възродителния процес. Местан призова и за излизане на Патриотите от властта и прогнозира предсрочни избори.

Два дни по-късно премиерът написа във Фейсбук, че колкото и да е късно, трябва да се търси справедливост за Възродителния процес.

„Нацията ни е напът да си навлече един изкуствен, ненужен, но много тежък от гледна точка на последиците си етнически конфликт“, коментира днес Андрей Райчев пред БНР. Според него възможното етническо напрежение ще лежи на двете основи, едната от които е ромската. „Българският етнос не успяваме да свикнем, че ромите вече са хора със самочувствие. Не много приятни в част от тях, но така или иначе наши съседи, с които да се съобразяваме“, каза социологът. 

„Към това се добавя и едно репчене на турците. То засега е само политическо, надявам се, не етническо. Но стъпките в тази посока са много неприятни“, каза още Андрей Райчев. Той беше категоричен, че в тази посока според него може да се търси опасността за 2015 година. 

Социологът обяви ДПС и за единствените в политиката, които са успели да си изиграят картите през тази година. Според анализа му партията на Местан е успяла да завие наляво и на Запад и да си оправи отношенията с американците и турците. ДПС са излезли и от кабинета "Орешарски", свалили са го и са се оттеглили в безопасна опозиция. 

И БСП, и ГЕРБ обаче не успяха да изпълнят плана си, категоричен е Райчев. Той припомни, че левицата си е правила илюзии за дълъг мандат, а ГЕРБ - за повече гласове на изборите и по-голяма сила. Реформаторите и Патриотите според него са получили големия шанс да се покажат и нацията да ги слуша. Резултатът от представянето им щял да стане ясен на следващите избори.

Андрей Райчев коментира и процесите в ББЦ. Според него Николай Бареков има силно шоу присъствие, а техниката му е била да чете какво произнасят тихо устните на тълпата и да го казва силно. „Това е типичен класически маркетингов политически проект“, каза социологът. Според него в България има място за още такива. „Мястото не е политическо, то е социално – има хора, които са склонни да харесват такъв човек, да се влюбват в него и да пускат. Това не беше купен вот, това беше едно шоу и хората му ръкопляскаха“, каза още Райчев.

Според него централният въпрос на следващата година ще е дали кабинетът ще прескочи местните избори. Райчев прогнозира, че е възможно ГЕРБ сами да предизвикат предсрочни избори, за да има вот 2 в 1 през есента. „Вятърът  много им духа в платната. Победа на местните избори ще им донесе и победа на парламентарните“, прогнозира още той. 

До предсрочен вот според него можело да се стигне и ако „ДПС разклати дървото“. 

Догодина предсрочни избори може да има във всеки един момент. Това прогнозира пък политологът Евгений Дайнов.  „Нови избори са възможни във всеки даден момент в следващата година. Както и протести, както и скандали“, каза той също пред БНР.

Според Дайнов въпросът на 2015 година ще е ще пуснат ли хищниците държавата. „Една шайка се опитва да открадне държавата от гражданите. Тя е сглобена от алчни за власт политици, мошеници, които се смятат за предприемачи, малко медии, малко съдебна система“, каза той. Дайнов призова всяка от партиите да реши дали ще бъде на страната на гражданите, или на шайката.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати