16 Април 2024 г. Вторник

Филмирането на „Тъмната кула” ще е невиждан експеримент

2010-09-11 10:44:39
Феновете на Стивън Кинг в последните няколко дни тръпнат в напрежение – официално бе оповестено, че екранизация на шедьовъра на писателя „Тъмната кула” ще има – и то дело на Рон Хауърд и Акива Голдсмън. Тяхната идея обаче е нещо, което никога не е правено в кино- и телеиндустрията.

Епичната творба на Кинг, „Тъмната кула" се състои от седем части, писани от края на 70-те до 2004

(първата, „Стрелецът", излиза през 1982, а последната - 22 години по-късно), и е определяна от повечето почитатели на автора като основна част от творчеството му - серията е изпълнена с многобройни междутекстуални препратки (и то не само към романи на самия Кинг, но дори и към класици като лорд Байрон).

Това е и една от причините филмирането на „Тъмната кула" винаги да е стояло като потенциална възможност, но сериозните кандидати така и да не са посмели да наченат проекта. Наскоро например

създателите на „Изгубени", Карлтън Кюс и Деймън Линделоф, купиха правата за направата на тв-адаптация на сагата за символичната сума от 19 долара

(феновете на Кинг знаят за семантиката на 19-ица, заложена не само в „Тъмната кула", но и в голяма част от творчеството му), но така и не успяха да избистрят цялостна концепция за проекта - и правата бяха върнати.

Сега обаче на ринга излизат доайените на съвременното комерсиално кино - режисьорът Рон Хауърд и сценаристът Акива Голдсмън. Те са работили заедно по скорошните блокбастъри „Шифърът на Леонардо" и „Ангели и демони" (по Дан Браун).

Шедьовърът им обаче (засега) си остава „Красив ум" -

с четири награди Оскар - поддържаща женска роля, най-добър филм, режисура на Рон Хауърд и адаптиран сценарий - на Акива Голдсмън.

Поотделно обаче визитките им също са впечатляващи. През 2008 Хауърд направи „Фрост/Никсън", който получи пет номинации за Оскар във важни категории като режисура, главна мъжка роля, адаптиран сценарии и най-добър филм. От същата година беше и „Подмяната" с Анджелина Джоли, който също получи важни номинации в наградите на Американската академия.

Колкото до Голдсмън, освен в съвместните с Хауърд продукции, той е автор на сценариите на „Аз съм легенда" с Уил Смит и прекрасната адаптация по Айзък Азимов „Аз, роботът".

Това, което двамата искат да направят с „Тъмната кула", обаче е невиждано досега.

Планират се три пълнометражни филма и два сезона за телевизионен сериал - Хауърд и Голдсмън са ангажирани за първите. Тяхната идея е идентично представяне на кино и телеверсията - тв-филмът да се пресича с кинолентата не само сюжетно, но и кадрово - предвижда се същият актьорски екип да участва и в двата варианта.

Т.е. няма да става дума за адаптирани идентични филми за кино и телевизия - те ще се допълват взаимно. Последователността ще бъде невиждана до момента - пълнометражен филм №1, първи сезон на телевизионния сериал, пълнометражен филм №2, втори сезон и накрая - трети филм, завършващ историята на Стрелеца Роланд.

Първо, двамата смятат, че това ще спести пари. Второто и по-важно обаче е експерименталният характер на проекта - който впрочем напълно отговаря на същността на сагата за „Тъмната кула" на Кинг.

„Винаги съм виждал „Тъмната кула" като повече от един филм, но подобно решение, няколко пълнометражни филма и тв-серии, не ми беше хрумвало.", коментира самият писател пред Entertainment Weekly. „Още в първия момент, когато Акива и Рон ми казаха за идеята си, си казах, че това е начинът."

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати