27 Април 2024 г. Събота

Бареков остава без депутати, НЗОК и БЛС подписаха рамковия договор, двама от убийците на Ст. Балтов избягаха...

2014-12-30 08:51:04

Разпадът на парламентарната група на БДЦ е сред водещите теми в електронните издания на вестниците.

„Партия "България без цензура", чийто лидер е бившият журналист Николай Бареков, остава само с трима депутати в парламента - Светлин Танчев, Мартин Иванов и Георги Ковачев. Вчера четирима народни представители излязоха с декларация, че доброволно напускат всички постове в политическата формация, но остават част от парламентарната група "Български демократичен център".
Депутатите Стефан Кенов, Борислав Иглев, Христо Тодоров и Георги Ковачев обявиха, че заради "личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на Николай Бареков" не могат да бъдат истински полезни на избирателите си.
По-късно контролният съвет на "България без цензура" изключи от партията първите трима от тях, но запази членството на Георги Ковачев с мотива, че се разграничил от действията на колегите си..." - в. „Труд".

„За първи път в историята на българския парламентаризъм е купена цяла парламентарна група. Това отчита лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков в коментар, разпространен по медиите, по повод напускането на още четирима депутати от ББЦ, които обаче остават в групата на Български демократичен център (БДЦ). 
По думите на Бареков, Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров са купени и той им пожелава да си харчат парите със здраве, но да не гледат избирателите си в очите. Според лидера на ББЦ парламентарната група ще изпълнява "мокри поръчки срещу политически опоненти"Нелепите действия на бившите ми съратници, които станаха депутати благодарение на мен и ББЦ, е жалък опит да се прехвърли на чужда глава мръсната им политическа съвест. Честито на управляващите! От днес българската олигархия, мафията и правителството на четворната коалиция си имат парламентарна група, пълна със зависимости и библейска алчност. От сега нататък тази група ще служи за прикриване на коалициите в управлението и за изпълнение на мокри поръчки срещу политически опоненти. За първи път в историята на българския парламентаризъм беше купен не отделен депутат, а цяла парламентарна група. Повече няма какво да се коментарира. Тези хора бяха избрани благодарение на моята работа с гражданите през последните две години и отказаха да изпълнят дълга си към хората и да работят срещу политическото статукво. 
Момчета, харчете си парите със здраве и избягвайте да гледате своите избиратели в очите. Днешното развитие на нещата още веднъж потвърждава позицията ми на лидер на единствената опозиционна партия, която е да оттегля подкрепата си към тези депутати, които решиха да събират трохите, вместо да работят в името на народа си..." - в. „Стандарт".

Вестниците поместват и позицията  на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за т- нар. Възродителен процес.

„Премиерът Бойко Борисов осъди "Възродителния процес" със статус в личния си профил във "Фейсбук", в който припомня, че на 29 декември 1989 година на пленум на ЦК на БКП, партията приема доклад озаглавен "За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната"
"С този акт комунистическата партия се опитва да заличи следите от най-тежкото си престъпление - насилственото преименуване на българските турци, известно в историята като "Възродителен процес". Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на "реформаторите-комунисти", пише Борисов.
Според него "сякаш никога нищо не е било. Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход - Мехмед Карахюсеинов"... - в. „Дневник".

„Никой не потърси сериозно отговорност за престъплението „Възродителен процес". Това е написал в профила си във„Фейсбук" премиерът Бойко Борисов... 
„...Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация. Сегашното управление на страната пое България в трудно време. Време на недоверие, обезсърчаване и избледнял хоризонт. Но онова, което трябва да ни поддържа като модерна европейска нация, е съпричастността към демократичните ценности и безусловното осъждане на всякакви прояви на ксенофобия и националпопулизъм. Днес на България е нужен политически диалог от ново качество. Нужен ни е нов национален демократизъм и обща увереност, че заедно ще бъдем в състояние да очертаем един дългосрочен хоризонт на нашето развитие"... - в. „Сега".

Вестниците цитира и изказване на Мая Манолова, че РБ се е превърнал в обслужващ персонал на ГЕРБ и че не очаква нищо от АБВ.

„Депутатът от БСП Мая Манолова нарече Реформаторския блок „обслужващ персонал на ГЕРБ". Според нея малките партии са готови да преглътнат всичко, само и само да участват в управлението...
„Това е безпринципна коалиция. Присъдружните партии преглътнаха скандалното решение за пенсионните фондове гласувано от ГЕРБ и ДПС, това значи те ще преглътнат всичко. От тях всичко може да се очаква. Радан Кънев иска да отложи влизането в сила на закон с наредба, все едно да искаш втори курс в университета, без завършен шести клас в основното училище", коментира Манолова.
„Реформаторите казаха, че ще бъдат коректив на властта, но се превърнаха в обслужващ персонал на ГЕРБ. Ако бяха коректив щяха да подадат жалба до КС, както се заканваха", заяви още тя..." - в. „24 часа".

„Тя не чакала нищо и от АБВ като съуправляваща партия - хората на Георги Първанов направили прекомерни компромиси в социалната сфера. Според Манолова малките партии са готови да преглътнат всичко, само и само да участват в управлението. "България ще задлъжнява, хората ще обедняват - такива са разчетите в бюджета. Ще се изтеглят 8 млрд. лева кредити, но те няма да отидат за проекти, като тези от инвестиционната програма на правителството на Орешарски и за социална подкрепа на хората, които имат нужда от защита, а ще отидат незнайно къде. Това е безпринципна коалиция. Присъдружните партии преглътнаха скандалното решение за пенсионните фондове, гласувано от ГЕРБ и ДПС - това значи те ще преглътнат всичко.Ако бяха коректив, щяха да подадат жалба до КС, както се заканваха", каза тя..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават също, че НЗОК и БЛС са се споразумели за рамковия договор.

„Здравната каса и лекарският съюз подписаха Националния рамков договор
Надзорният съвет на НЗОК и УС на БЛС подписаха Националния рамков договор и договор за цени за обеми за 2015 г. Това обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев след среща с министъра на здравеопазването и БЛС, предаде БГНЕС.
Много усилия и труд се положиха и от двете страни, всяка от тях направи компромисите си, за да стигнем до днешния договор, каза Ананиев. За мен най-важното е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година, посочи той. От наша страна беше направен компромис за даване на определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които трябваше да бъдат коригирани, каза Ананиев." - в. „Сега".

„След извънредна среща между Националната здравноосигурителна каса и Лекарския съюз днес, в последния възможен момент, беше подписан Националният рамков договор. Миналата седмица до консенсус по него не се стигна.
Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев посочи, че до този резултат се стига  след много усилия и труд и от двете страни. "Всяка от двете страни направи своите компромиси. За мен това, което е най-важно е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход. Защитаваме интересите на пациентите и не променяме обемите на дейност", заяви Ананиев, цитиран от "Фокус".
Според него има определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които наистина е трябвало да бъдат коригирани. "За първи път имаме безусловно съгласие на Български лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ", каза още Кирил Ананиев.
Той отбеляза, че за първи път в следващата година ще се влезе без неразплатени разходи. "Това създава спокойствие на системата и няма да има този хаос, който съществуваше тази година в началото да плащаме надлимитни дейности. Надлимитни дейности за 2015 година няма да има. Изпълнението на консолидирания бюджет ще покаже дали има възможност за актуализация на бюджета", заяви Ананиев.
Министърът на здравеопазването Петър Москов пък посочи, че за първи път има пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна цените, които иска БЛС..." - в. „Дневник".

Друга актуална тема е бягството на убийците на Стоян Балтов.

„Двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов са изчезнали. На 23 декември Вили Георгиев и Светлозар Стоилов не са намерени на посочения адрес и са обявени за общонационално издирване - в затвора е само Александър Данаилов, съобщи БГНЕС.
На 22 декември ВКС потвърди присъдата на Софийския апелативен съд (САС) за убийството на Стоян Балтов. Така окончателно отговорност за смъртта на студента от преди 6 години ще понесат тримата обвинени младежи, които получават по 18 години затвор.
Още същият ден от прокуратурата са разпоредили на служители от "Съдебна охрана" да приведат тримата в затвора. На адресите, обаче, е бил открит само Александър Данаилов. Другите двама не били намерени. Прокуратурата си е свършила работата, защото е постигнала осъдителна присъда, коментира пред БГНЕС говорителят на ВКП Малина Александрова.
Тя потвърди, че прокуратурата е била уведомена от "Съдебна охрана", че двамата осъдени не са открити. Информацията за изчезването им би трябвало да бъде разпространена от Министерството на правосъдието, тъй като "Съдебна охрана" и затворите са към тях, посочи Александрова. На 23 декември сутринта двама прокурори са уведомили СДВР за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов и двамата са обявени за национално издирване..." - в. „24 часа".

„Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, осъдени на 18 години затвор за убийството на студента Стоян Балтов, са обявени за издирване, научи "Труд".
На 22 декември двамата е трябвало да бъдат закарани в затвора, за да започнат да си излежават наказанието. Оказало се, че са в неизвестност и от следващия ден МВР започва да ги издирва. Третият осъден на 18 г. решетки за същото престъпление Александър Данаилов е в затвора, тъй като по време на делото неговата мярка не е била променяна. Убийците имат да плащат и 400 000 лева кръвнина на родителите на студента за преживените болки и страдания.
Окончателно присъдата на тримата бе потвърдена на 19 декември от Върховния касационен съд. Много е вероятно двамата да са избягали в чужбина месеци преди тази дата. Същото миналата Коледа направи и двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор. Случаят с убийците на Балтов е точно копие и на казуса с дупнишките Братя Галеви, които се оказаха изчезнали веднага щом ВКС потвърди наказанията им.
Стоян Балтов бе пребит до смърт през декември 2008 г. пред закритата вече дискотека "Амнезия" в Студентския град. Той и негови приятели излизали от зведението, когато били застигнати от няколко момчета. След спречкване и размяна на обиди започнал бой, в който на Балтов били нанесени смъртоносни удари и ритници в главата и шията.
Преди дни майката на Балтов обяви опасенията си, че подсъдимите и за убийството на сина й ще се укрият, тъй като са пуснати на свобода, докато делото тече на последна инстанция..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават също, че българите и от горящия ферибот „Норман Атлантик" са спасени.

„Спасителните екипи приключиха евакуацията на почти всички близо 500 души, попаднали в плен на опожарения и неуправляем ферибот „Норман Атлантик", съобщиха световните агенции. 36-часовата драма в бурно море край адриатическия бряг на Гърция приключи фатално за седмина от пътниците. Още не се съобщава националността на загиналите.
Пожарът избухна по неизвестни причини на палубата с повече от 200 автомобила, където имало тирове цистерни , превозващи зехтин. По тази причина гасенето на пламъците бе много трудно.
Италианският капитан на ферибота Аржилио Джакомаци напусна кораба последен, след като се увери, че всички други са евакуирани, съобщи италианската гранична полиция. Италианският премиер Матео Ренци поздрави оглавявания от Италия спасителен екип, който по думите му е помогнал да се избегне масова гибел." - в. „Сега".

„С хепиенд приключи адът за българите на горящия ферибот Norman Atlantic. Всички нашенци, попаднали в огнен капан на борда му, са спасени. Единият от тях е със счупено рамо и се намира в италианска болница, научи "Стандарт". Той е бил евакуиран с хеликоптер, а във вторник предстои да му бъде извършена хирургическа интервенция, която обаче няма да е тежка.
Четирима от сънародниците ни се намират на борда на десантния кораб амфибия на италианските военноморски сили "Сан Джорджо", съобщи за "Стандарт" посланикът ни в Рим Марин Райков. Очакваше се корабът да пристигне в град Бриндизи. Там трябваше да отиде и консулката ни, която по-рано издирваше българи в болниците в Бари.
Сред спасените са Вергил Доспатлиев, А. Асенов, Стаменка Аргирова, Радка Тодорова, Галин Хайтов и Красимир Естов. В понеделник дипломатите ни в Италия издирваха още един българин, чиято съдба първоначално бе неизвестна. Впоследствие обаче раненият нашенец, който се намираше в болница, разказал, че издирваният ни сънародник е пътувал заедно с него и бил невредим. Известно объркване цареше и около точния брой на българите на ферибота, като според едни източници те са 9, а според други - 7. Нашите дипломати работеха по списъка на италианските власти, в който фигурираха седем имена..." - в. „Стандарт".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати