29 Март 2024 г. Петък

Трима депутати напуснаха партията на Бареков

2014-12-29 17:53:44

Трима депутати от ББЦ - Стефан Кенов, Борислав Иглев и Христо Тодоров подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности.
Първоначално бе обявено, че и Георги Ковачев напуска партията, но в последствие той се разграничи от тримата си колеги.

Те обаче остават неразделна част от парламентарната група Български демократичен център, съобщават от пресцентъра на групата.

Припомняме, преди коледните празници ръководството на ПГ се разграничи от лидера на ББЦ Николай Бареков и обяви, че всички бъдещи него изказвания са лично мнение. В отговор Бареков напусна ръководството на коалицията, обединяваща няколко партии в рамките на ББЦ, а в парламента - на БДЦ.Уточнява се, че те си тръгват от ББЦ доброволно, по реда на чл. 11, ал.1 от устава на партията.

Малко преди тези събития пък партията неочаквано бе напусната от Росен Петров.

„Оставам в групата (парламентарната, б.р.), защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик - ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа", казва един от новонапусналите Христо Тодоров, цитират от пресцентъра на БДЦ.

В декларация, изготвена от Тодоров и друг от напусналите - Борислав Иглев, се дава малко повече светлина около мотивите за напускането.

На първо място се посочва поведението на Николай Бареков, който представял собственото си, често променящо се мнение като позиция на депутатите.

Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група, заявяват двамата.

Според тях това създавало затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите.

Съобщава се също така и за упражняван натиск върху народните представители, което пречи на ББЦ да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин.

Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели, се казва още в декларацията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати