26 Април 2024 г. Петък

Шестима българи спасени от водния и огнен ад на "Норман Атлантик"

2014-12-29 17:52:30

Приключиха спасителните действия за евакуиране на хората от горящия ферибот "Норман Атлантик". Евакуирани са всички пътници. Борда последни напуснаха капитанът и четирима души от италианския флот.

Първоначално беше съобщено, че двете българки, спасени тази сутрин, се казват Р. Тодорова и С. Божилова, но последната информация, получена във външното ни министерство от италианските власти уточнява, че фамилиите на жените са Тодорова и Аргирова.По-рано в хода на операциятабяха евакуирани четирима българи - Р. Тодорова и С. Аргирова, които бяха спасени рано тази сутрин, иГалин Хайтов и Красимир Естов, които стъпиха на суша вчера. 
Към 14.00 часа българско време МВнР съобщи и за поредните двама спасени българи. Това са В. Доспатлиев и А. Асенов. Съгражданите ни се намират на десантния кораб-амфибия на ВМС на Италия „Сан Джорджо". С тях към момента спасените българи са общо шестима - Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова. По списъка, предоставен на Външното ни министерство от гръцките власти, на борда на ферибота е имало общо девет наши сънародници.

Част от спасените са транспортирани с хеликоптери в италиански болници в Бриндизи, Бари и Лечи. 49, сред които и четири деца, бяха качени на гръцки товарен кораб, който вече е пристигнал на италианското пристанище Бари, информира Ройтерс, позовавайки се на адмирал Джовани ди Тулио. По-рано агенцията цитира телевизиите SKY и RAI, пред които един от спасените твърди, че видял четирима загинали на борда, но информацията не беше официално потвърдена.Евакуирани са общо 414 души. Вече гръцката брегова охрана съобщава за петима загинали,предаде АР. Телата им също са извадени. Малко по-късно представител на италианската брегова охрана информира, че са намерени още две тела, така че броят на загиналите достигна 7 души.

Броят на евакуираните постоянно се увеличава, въпреки че спасителната операция продължава да е затруднена от изключително тежките климатични условия. Подготвя се изтегляне на кораба на буксир от италиански влекач, вероятно до италианското пристанище Бриндизи.

Гръцките власти, цитирани от РИА Новости, информираха, че на борда на ферибота няма ранени хора, и че при тях са се качили лекари, които също не са дали информация за пасажери в лошо състояние. Освен това на "Норман Атлантик" вече има вода и одеяла, както и други продукти от първа необходимост. 
Към спасителната операция се присъединява и още един вертолет "Супер Пума" на гръцките ВВС.

През изминалата нощ бяха направени три опита фериботът да бъде изтеглен на италианския бряг, но всички те се оказаха безуспешни, след като въжетата, с които е бил теглен, се късали.

Съобщава се за 85 души, транспортирани до град Сан Джорджо. Един човек със сърдечни проблеми е бил транспортиран от хеликоптер до вътрешността на Италия, за да получи медицинска помощ.

Вчера един човек загина, след като скочи в морето и получи хипотермия.

Междувременно в интернет се появиха кадри, заснети от пътниците на борда на "Норман Атлантик", на които ясно се вижда пожарът, който е в непосредствена близост до тях.По-рано италианските власти информираха, че огънят е потушен, докато от гръцката страна заявиха само, че е локализиран.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати