25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на новините в пресата

2014-12-27 08:23:55

Прогнозите на лидера на ДПС Лютфи Местан за  бъдещето на кабинета са сред водещите теми в електронните издания на вестниците.

„Премиерът Бойко Борисов да се освободи час по-скоро от Патриотичния фронт, иначе управлението му ще бъде обречено на провал и през 2015 г. предсрочните парламентарни избори ще бъдат необходимост.
Това посъветва премиера лидерът на ДПС Лютви Местан по време на възпоменателен митинг в кирковското село Могиляне, посветен на 30-годишнината от началото на възродителния процес.
Всички партии извън Патриотичния фронт и „Атака" трябва да направят общ фронт срещу ксенофобията, каза Местан. Той допълни, че вместо това Реформаторският блок, който издигна знамето на демократичните реформи, се съюзил с патриотите и се създава общ реваншистки фронт..." - в. „Труд".

„Ако формулата на властта се коригира по посока на управление с ясен евроатлантически профил, ние сме готови да подкрепяме правилни управленски решения, без консумиране на властта, но ще бъдем откровена опозиция на ксенофобското направление в днешната власт." 
Това заяви на пресконференция в комплекс "Маказа" край Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан. Преди това той участва във възпоменателен митинг, посветен на 30-годишнината от началото на така нар. "Възродителния процес" в кирковското село Могиляне.
"Ние сме политическа сила, която след евровота се отказа от властта в името на националния интерес и в името на национални интереси можем да подкрепяме правилни решения без да участваме в управлението на страната. Оттук нататък ще попитам как ви звучи митът за преяждането с власт", каза още председателят на Движението. Той подчерта, че силата на партията не извира от властта, че тя е силна и в опозиция, защото води адекватната ни политика.
Лидерът на ДПС бе категоричен в оценката си, че реформаторите и патриотите са образували вътрешен мини коалиционен формат. Политикът определи съюза между Реформаторския блок и Патриотичния фронт като деформаторски блок, който деформира демократичните процеси в България и призова всички политически формации без Патриотичния фронт и Атака да направят общ фронт срещу ксенофобията...
По повод наложените му 15 акта за говорене на турски език на предизборни прояви, лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта, че това не е в нарушение на изборния кодекс и ако е необходимо казусът ще стигне до съда в Страсбург..." - в. „Стандарт".

„Ако ГЕРБ не се освободи от Патриотичния фронт, това управление е обречено на провал и през 2015 г. предсрочните избори ще се явят като крайна неизбежна необходимост. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на многохиляден митинг в кирковското село Могиляне пред паметника на загиналата преди 30 години по време на „възродителния процес" 17-месечна Тюркян, предаде Дарик.
От трибуната на митинга Местан призова Бойко Борисов да се отърве от патриотите, като ги определи като ксенофобска сила, която проповядва най-уродливите идеи на „възродителния процес", а участието на Патриотичния фронт в управлението на европейска България като гавра с паметта на Тюркян и всички жертви на възродителния процес.
„И затова, ако искате да разчитате на успешно управление, истинско европейско управление, трябва час по-скоро да се освободите от този воденичен камък, който се нарича Патриотичен фронт. В противен случай това управление не само няма да бъде успешно, не само няма да бъде реформаторско. Това управление е обречено на провал. И през 2015 г. предсрочните парламентарни избори ще се явят като крайна необходимост", предупреди Местан.
Към ксенофобите и популистите той присъедини и Реформаторския блок, който се съюзява с патриотите и принуждава премиера Борисов да ги приеме като условие за подкрепа на кабинета..." - в. „Сега".

 

"За 2015 г. съм песимистично настроен, тъй като ГЕРБ не се разграничи от Патриотичния фронт, то неизбежна необходимост са предсрочните парламентарни избори", заяви Местан...
Лидерът на ДПС каза, че това не е ултиматум към министър-председателя, а един обективен анализ на случващото се. По думите му Реформаторите и Патриотичният фронт на Валери Симеонов са си лика-прилика и са образували вътрешен мини коалиционен формат, който нарече "Деформаторски блок" и определи като ретрограден...
Преди седмица лидерът на ДПС прогнозира, че догодина ще има предсрочни избори, ако управляващите не се разграничат от Патриотичния фронт. Той направи изказването в контекста на скандалните расистки изявления на лидера на фронта Валери Симеонов, направени от парламентарната трибуна, и на фона на подкрепата, която ГЕРБ получи от ДПС при гласуването в парламента на спорните поправки в пенсионното осигуряване. Според Лютви Местан, ако ГЕРБ не се освободи от формацията, ще има само силно реформаторско говорене, но не и реформи..." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също, че синдикатите на служителите в МВР искат оставки заради катастрофатапри Горно Ябълково.


-отговорните за случая лица да подадат незабавно оставки;
- ръководството на МВР да направи публично достояние доклада, изготвен от комисията за проверка на условията по границата с Република Турция през ноември 2014 г. и да посочи причините и отговорните описаните в него проблеми да продължават да съществуват;
- ръководството на МВР в най-кратък срок да излезе с програма, съдържаща спешни мерки, насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти." - в. „Сега".

„Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоя за оставки заради тежката катастрофа..., при която загина един служител на гранична полиция, а други бяха ранени.
В декларация, разпространена от полицейския синдикат, се настоява да бъде проведено пълно, бързо, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента...
В декларацията си полицейският синдикат поднася съболезнования към семейството на загиналия служител на "Гранична полиция" и изразява надежда за скорошно оздравяване на шестимата ранени полицаи, които са настанени в болница." - в. „Дневник".

Скандалът с изявленията на образователния министър Тодор Танев за световно известни учени е сред темите с продължение във вестниците.

„Министърът на образованието д-р Тодор Танев да подаде оставка поиска с декларация БСП. В противен случай червените ще настояват за смяната му в Народното събрание.
Повод е изявлението на д-р Танев пред ученици във Враца. В час по химия Танев заяви, че "Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула като учен", "Ломоносов не е направил нищо особено, Асен Златаров също - той просто е ходил до Съветския съюз по времето, когато тука е било фашизъм". След като видеото с министерските прозрения втрещи държавата и предизвика лавина от недоволство, Танев се извини.
От столетницата определят поведението му като "един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България". От БСП настояват, че "всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал". - в. „Стандарт".

„за да се фука". След надигналата се вълна във фейсбук обаче се извини.
"Чичковите червенотиквеничковчета ще искат оставката на министър Танев, защото казал, че лауреатът на сталинска премия от 1950 г. Фредерик Жолио-Кюри не бил гениален физик, а заврян зет - тарикат...", написа и политологът Огнян Минчев. "Абе, Тодоре, ти както си тръгнал, ще отречеш, че и Морис Торез е бил гениален физик, бе! И за Ломоносов казал нещо идеологически неподходящо министърът... Навремето имаше остър класов сблъсък по въпроса кой е открил радиото. Прогресивните сили твърдяха - Попов, а световната реакция - Маркони. По време на разведряването (detente) се стигна до компромис - Маркони открил радиото, а Попов - заглушителя... "Позитано", "Позитанооо", с вас е тежко, но без вас - скучно!", допълни Огнян Минчев..." - в. „24 часа".

Грипните вируси и защитата от тях също са сред актуалните теми.

„Грипът непрекъснато се променя и мутира, това го прави труден за улавяне от ваксините, макар че има стотици лаборатории, които непрекъснато следят болестта. Това каза пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор. Той бе категоричен, че ваксините не дават 100% защита от вируса, именно поради промените.
Според него, мутацията се дължи на непрекъснатото размножаване на вируса и само устойчивите на ваксините оцеляват и нападат хората. „Тази година единият от щамовете вече е придобил защита от ваксините и срещу него лекарството не действа", уточни д-р Кунчев.
Той посочи, че грипната вълна вече е започнала в САЩ, това е регистрирано от американските лекари. В България тя ще дойде с леко закъснение в сравнение с миналата година.
„Пикът на грипа тази година ще е в края на януари и началото на февруари", прогнозира главния здравен инспектор..." - в. „Труд".

„Един от трите очаквани грипни щама за този сезон е мутирал и ваксината няма да бъде ефективна срещу него. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "24 часа".
Става дума за щама А H3N2 ("Тексас"). Вирусът "Тексас", който разболява в Северна Америка, се оказва различен от вложения в противогрипните ваксини за този сезон. Данни от САЩ показали, че 60% от изследваните проби с вируса "Тексас" не съвпадат с щама от ваксините.
Все още не може да се каже дали този вирус ще е водещият за грипната епидемия в Европа и у нас, но е много вероятно. Промяната в него означава, че дори и преболедувалите от такъв грип миналата зима няма да са защитени. При среща с мутиралия вирус те вероятно ще се заразят, но е възможно да боледуват в по-лека форма и без усложнения. 
За този сезон на грипа се очакват между 300 хил. и 900 хил. болни. Засега не може да се каже дали епидемията ще бъде интензивна, както миналата година, каза още д-р Кунчев. Показателен ще бъде стартът и начинът на протичане на епидемията в западните части на Европа, откъдето обичайно тръгва вълната. Заболеваемостта у нас е 109 на 10 000 души при епидемични стойности над 200 на 10 000. Очаква се старт на грипната вълна към края на януари. 
Подготовката за епидемията изисква грижа за имунитета, обясняват лекари. Препоръчва се всекидневен прием на достатъчни дози витамин С, цинк, селен, витамин D, които имат ключово значение за имунитета. Защитата на организма се нуждае и от качествени протеини. Често миене на ръцете с топла вода и сапун и обтриване с мокри кърпи на спиртна основа, когато сме навън, са други важни мерки за защита от грип. Кихането трябва да става в носна кърпичка, струпването на много хора в затворени помещения трябва да се избягва, а при увеличаване на болните е добре да се носи маска на носа и устата." - в. „24 часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати