20 Април 2024 г. Събота

Русия може да скъса непоправимо връзките с НАТО

2014-12-25 16:05:07
Русия ще прекъсне връзките с НАТО, ако Украйна стане член на Атлантическия съюз, заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от Ройтерс.

Ние ще отвърнем адекватно, ако Украйна се присъедини към НАТО - ще прекъснем изцяло връзките с Атлантическия блок и това няма да е поправимо, заяви той.

Отказът на Украйна от статута на извънблокова държава изостря ситуацията в страната и извън пределите й. Това е контрапродуктивно решение и Киев е бил подтикнат към него от НАТО, заяви днес руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Решението на Върховната рада да анулира извънблоковия статут на Украйна само влошава бездруго трудната ситуация. И това вече не е предизборно изявление, а решение на парламента. Контрапродуктивно решение, към което Киев е бил подтикнат от натовските страни в опит да превърнат Украйна в предна линия на противопоставянето с Русия", каза Антонов пред журналисти.

По думите му Русия не може да не вземе предвид това решение, посочва агенцията.

НАТО активизира дейността си край границите на Русия и това тревожи руското военно ведомство, каза Антонов. 

"Под лозунга за руска заплаха се засилва военният потенциал на НАТО в Балтика, Полша, България и Румъния", заяви той. 

Рязко е нараснала според него активността на натовската авиация. Тази година тактическата авиация на НАТО е осъществила над двойно повече полети близо до руските граници и те надхвърлят 3000. Почти двойно по-често летят над Баренцово и Балтийско море и разузнавателни самолети на алианса, каза Антонов. 

Русия използва разширяването на взаимодействието между отбранителните ведомства от Азиатско-Тихоокеанския регион с цел да прокарва идеите си за създаване на нова архитектура за сигурност и сътрудничество, посочи Антонов. 

Военнотехническото сътрудничество между Русия и Китай тази година видимо се активизира и добива ново измерение. Същевременно Пекин все повече разбира пагубното влияние на американската система за ПРО върху сигурността в региона, подчерта руският военачалник.

Русия ще засилва военнотехническото сътрудничество с Латинска Америка - Венецуела, Куба и Никарагуа, където ще изгражда пунктове за снабдяване на свои кораби и ще използва местни летища, заяви Антонов.

Той направи обаче уговорка, че не става дума за никакви бази. 

Русия и Египет създадоха специален механизъм за сътрудничество във военнотехническата сфера, организираха редовен обмен на делегации, напомни той. 

Идната година е планирано официално посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Делхи. Голямо значение придобива днес и съвместната дейност на военните ведомства от страните в Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС, при все че тя не е военен блок и е създадена с други цели, каза Антонов.

Франция е длъжна да изпълни условията от договора за доставка на хеликоптероносачи тип "Мистрал" на Русия или да върне получените пари, заяви руският зам.-министър на отбраната.

Франция се включи в санкциите срещу Русия и в момента двустранното военно сътрудничество е замразено.

"Колкото до мистралите, тук действа договор. Там е записано всичко - условията за доставка, глобите, процедурите как може да настояваме за връщане на парите. Няма ли мистрали - връщайте парите. Нищо лично няма тук, това е бизнес", подчерта Антонов. 

По-рано днес вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви пред телевизия "Русия 24", че Москва не приема аргументите на Париж, според които няма условия за доставка на двата поръчани кораба. 

"Не смятаме това за форсмажор, какъвто е предвиден в договора. Франция просто демонстрира геополитическа слабост. Тя днес се поддава на натиска на колегите си от НАТО. Генерал Де Гол според мен сега се обръща в гроба", добави  руският вицепремиер.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати