20 Април 2024 г. Събота

Германия търси у нас правна сигурност за интересите си

2010-06-25 11:42:53

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

Двамата са обсъдили партньорските отношения между Германия и България.

Сътрудничим си много тясно и стратегически на европейско ниво, подчерта Вестервеле.Оценяваме напредъка и добрата работа в България, допълни той.

Вестервеле подчерта още, че българското правителство залага на икономическа и политическа стабилност, което германското правителство оценява високо.

Борисов и заместникът на Ангела Меркел са обсъдили въпросите с инвестициите между двете страни, както и икономическите взаимоотношения.

България и Германия имат общи икономически интереси,изтъкна Гидо Вестервеле. Германия, по думите му, търси у насправна сигурност за интересите си.

С Борисов са обсъдили и въпросите за енергетиката, енергийната политика и ВЕИ, както и взаимните проекти, които Германия и България искат да предвижат в сферата на енергетиката.

12 000 български студенти учат в Германия, каза още Вестервеле. Искаме да разширяваме културните взаимоотношения, заяви той.

С премиера Борисов са коментирали и възможността Евростат да има "истински правомощия", за необходимостта от европейска рейтингова компания.

Обсъдена е и бюджетната стабилност в ЕС като и двамата са съгласни, че националните бюджети трябва да са по-солидни.

Бойко Борисов от своя страна подчерта, че е необходимо да се намери механизъм да се поощряват страните членки с бюджетна дисциплина.

Двамата с Вестервеле са обсъдили възможността за по-общи действия в Европа по отношение на икономическата ситуация. Говорили са и за проблемите, които напоследък са имали германските компании у нас.

Бойко Борисов е обяснил на Гидо Вестервеле защо се е получило така.

Не е подмината и темата Шенген като министър-председателят изтъкна, че разчитаме на германската подкрепа да се присъединим към Шенген през 2011.

Германия винаги ни е помагала, посочи Борисов. Нашата външна граница е една от най-сигурните в Европа. Това го гарантирам и няма да ви подведем, с тези думи Бойко Борисов се обърна към своя гост.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати