27 Април 2024 г. Събота

Украйна се отказа от неутралитета си

2014-12-23 13:19:00
Парламентът на Украйна прие с голямо мнозинство прекратяването на неутралитета на страната, съобщи "Украинская правда". В подкрепа на отказа от неутралитет гласуваха 303 депутати от общо 450 във Върховната рада. Против закона гласуваха едва от 8 от депутатите.

Депутатите одобриха законорпоекта на президента Петро Порошенко "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна във връзка с отказа на Украйна да спазва политика на неутралитет", внесен на 18 декември.

"Агресията на Руската федерация срещу Украйна, незаконното анексиране на Автономна република Крим, воденето на така наречената "хибридна война" срещу нашата държава, военната й намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", казва се в обяснителните бележки към проектозакона.

Преди гласуването на закона от парламентарната трибуна се изказа министърът на външните работи Павел Климкин и се обърна към депутатите с молба да подкрепят законопроекта. "Този закон ще ни позволи да защитим независимостта си", заяви той.

Посланикът на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин заяви, че отказаът на Украйна от неутралитета й е "неприятелски ход" срещу Русия.

"Това е неприятелски ход срещу нас. Това политическо обстоятелство ще добави към проблемите и лошите ни отношения", цитира Келин агенция "Ройтерс".

На пресконференция в Москва Келин заяви също, че Украйна не отговаря на критериите за влизане в НАТО. "Потвъждавам, че Украйна не отговаря на тези критерии", заяви той. "Перспективата за влизане на Украйна в НАТО не се обмисля", добави посланикът.

"Ройтерс" напомня, че целта на Киев е в крайна сметка да се присъедини към Северноаталнтическия алианс. Това обаче най-вероятно ще отнеме години. "Вратата ни е отворена и Украйна ще стане член на НАТО, стига да поиска, изпълни стандартите за това и спазва принципите на организацията", заявява пред агенцията говорител на НАТО.

По-рано президентът Порошено обяви, че решението за присъединяването на Украйна към алианса трябва да бъде взето на референдум. "Това решение е от изключителната компетенция на украинския народ. Изработихме критерии, по които Украйна ще отговори на изискванията на НАТО. Чак след като постигнем тези критерии украинците ще решат на референдум дали да се присъединяваме към НАТО ули не", заяви Порошенко на пресконфреренция заедно с президента на Литва Далия Грибаускайте.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати