Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 27
Начало arrow Политика arrow В един ден: ТЕЦ "Бобов дол" с нов лиценз, депутатите на Ковачки гласуват с ГЕРБ

В един ден: ТЕЦ "Бобов дол" с нов лиценз, депутатите на Ковачки гласуват с ГЕРБ

  Print E-mail
2014-12-23 13:16:50
източник: dnevnik.bg

ТЕЦ "Бобов дол" получи лиценз за работа за още пет години. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решението на закрито заседание в петък (19 декември 2014 г.). В същия ден депутатите на Христо Ковачки (както коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев) гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС за спорните пенсионни промени в парламента. Представителите на партия "Лидер", която е част от "Български демократичен център" (БДЦ, предишна "България без цензура") бяха единствените от друга политическа сила, подкрепили поправките. Това предизвика и почти разпадена на коалицията БДЦ през уикенда и отричането от тях на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

Комисията публикува решението си за "Бобов дол" в късния следобед на понеделник на сайта си. Дружеството кандидатства за 20-годишен лиценз, но не успя да представи пред регулатора доказателства за това дали ТЕЦ-ът има достатъчен технологичен ресурс да работи толкова дълго, тъй като трите енергоблока с обща мощност 630 мегавата са включени в работа в периода 1973 и 1975 г.

До края на този месец (31 декември 2014 г.) изтича старият лиценз на ТЕЦ-а, който е индиректна собственост на учредителя на партия "Лидер" Христо Ковачки. През октомври

дружеството получи поредната отсрочка

за да работи в нарушение на закона, докато приведе работата на ТЕЦ-а в съответствие с екологичните изисквания, което трябваше да е факт още в края на 2011 г.  Причината е, че през 2011 г. регулаторът удължи лиценза на дружеството с 4 години.

Миналият четвъртък (17 декември 2014 г.) ТЕЦ "Бобов дол" е получил и ново комплексно разрешително, с което блок 3 на централата ще може да продължи да работи в следващите 10 години. За това съобщи изпълнителният директор на дружеството Емил Христов, цитиран от вестник "Капитал", по време на открито заседание в ДКЕВР, на което се обсъждаше удължаване на лиценза на дружеството.

Без новото комплексно разрешително, което е било издадено от Министерството на околната среда и водите, трети блок на централата трябваше да бъде спрян в края на тази година. Тогава изтича срокът, даден от Европейската комисия, в който блокът можеше да работи без сероочистваща инсталация. За да продължи работата на този блок, ТЕЦ "Бобов дол" трябваше да изгради втора сероочистваща инсталация. Сега централата ще може да работи с втори и трети блок, като първи се използва за студен резерв.

През пролетта ТЕЦ "Бобов дол" се надява да получи друго комплексно разрешително, с което първите два блока на централата да могат да работят с една сероочистваща инсталация. В момента дружеството провежда тестове за работа в такъв режим, макар че през август се оказа, че не става въпрос само за тестове, а за паралелна работа на двата блока, за което на дружеството е наложена санкция от 40 хил. лв.

По време на заседанието за обсъждане на лиценза миналият четвъртък, изпълнителният директор Емил Христов е заявил, че в момента централата води преговори с руска компания, която да направи техническото обследване на мощностите. По думите му това може да се случи едва през януари. Финансовият директор на дружеството е посочил, че централата ще има достатъчен ресурс от въглища, за да работи в следващите 20 години. От ДКЕВР са коментирали, че вероятно регулаторът ще удължи лиценза на дружеството само с 10 години предвид, че това е срокът на издаденото комплексно разрешително. С днешна да та става ясно, че този срок е свит до пет години.

Сериозни нарушения

От доклада на ДКЕВР за лиценза на централата става ясно, че Министераство на околната среда и водите са ги информирали, че ТЕЦ "Бобов дол" нееднократно и за продължителни периоди от време е извършвал и продължава да извършва нарушения на определените норми за допустими емисии, както и на други изисквания на действащото законодателство.

Заради замърсяването на въздуха, което се предизвиква от работата на ТЕЦ "Бобов дол", дружеството плаща значителни ежемесечни глоби, които обаче явно не пречат да продължава с нарушенията.

Бизнес плановете на ТЕЦ "Бобов Дол"

От бизнес плана на ТЕЦ "Бобод дол" за 2010 - 2015 г. се вижда, че дружеството ще реализира 32.705 млн. лв. инвестиции вместо заложените 150 млн. лв. Това се отнася и за ремонтната програма, по която са отчетени едва 67% разходи от първоначално предвидените 11.200 млн. лв.

От средата на следващата година централата има намерение да заработи и с трите си блока и да инвестира общо 42 млн. лв., се вижда от бизнес плана им до 2018 г.  За ремонтни дейности са предвидени по 2 млн. лв. годишно.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?