25 Април 2024 г. Четвъртък

В един ден: ТЕЦ "Бобов дол" с нов лиценз, депутатите на Ковачки гласуват с ГЕРБ

2014-12-23 13:16:50
ТЕЦ "Бобов дол" получи лиценз за работа за още пет години. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решението на закрито заседание в петък (19 декември 2014 г.). В същия ден депутатите на Христо Ковачки (както коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев) гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС за спорните пенсионни промени в парламента. Представителите на партия "Лидер", която е част от "Български демократичен център" (БДЦ, предишна "България без цензура") бяха единствените от друга политическа сила, подкрепили поправките. Това предизвика и почти разпадена на коалицията БДЦ през уикенда и отричането от тях на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

Комисията публикува решението си за "Бобов дол" в късния следобед на понеделник на сайта си. Дружеството кандидатства за 20-годишен лиценз, но не успя да представи пред регулатора доказателства за това дали ТЕЦ-ът има достатъчен технологичен ресурс да работи толкова дълго, тъй като трите енергоблока с обща мощност 630 мегавата са включени в работа в периода 1973 и 1975 г.

До края на този месец (31 декември 2014 г.) изтича старият лиценз на ТЕЦ-а, който е индиректна собственост на учредителя на партия "Лидер" Христо Ковачки. През октомври

дружеството получи поредната отсрочка

за да работи в нарушение на закона, докато приведе работата на ТЕЦ-а в съответствие с екологичните изисквания, което трябваше да е факт още в края на 2011 г.  Причината е, че през 2011 г. регулаторът удължи лиценза на дружеството с 4 години.

Миналият четвъртък (17 декември 2014 г.) ТЕЦ "Бобов дол" е получил и ново комплексно разрешително, с което блок 3 на централата ще може да продължи да работи в следващите 10 години. За това съобщи изпълнителният директор на дружеството Емил Христов, цитиран от вестник "Капитал", по време на открито заседание в ДКЕВР, на което се обсъждаше удължаване на лиценза на дружеството.

Без новото комплексно разрешително, което е било издадено от Министерството на околната среда и водите, трети блок на централата трябваше да бъде спрян в края на тази година. Тогава изтича срокът, даден от Европейската комисия, в който блокът можеше да работи без сероочистваща инсталация. За да продължи работата на този блок, ТЕЦ "Бобов дол" трябваше да изгради втора сероочистваща инсталация. Сега централата ще може да работи с втори и трети блок, като първи се използва за студен резерв.

През пролетта ТЕЦ "Бобов дол" се надява да получи друго комплексно разрешително, с което първите два блока на централата да могат да работят с една сероочистваща инсталация. В момента дружеството провежда тестове за работа в такъв режим, макар че през август се оказа, че не става въпрос само за тестове, а за паралелна работа на двата блока, за което на дружеството е наложена санкция от 40 хил. лв.

По време на заседанието за обсъждане на лиценза миналият четвъртък, изпълнителният директор Емил Христов е заявил, че в момента централата води преговори с руска компания, която да направи техническото обследване на мощностите. По думите му това може да се случи едва през януари. Финансовият директор на дружеството е посочил, че централата ще има достатъчен ресурс от въглища, за да работи в следващите 20 години. От ДКЕВР са коментирали, че вероятно регулаторът ще удължи лиценза на дружеството само с 10 години предвид, че това е срокът на издаденото комплексно разрешително. С днешна да та става ясно, че този срок е свит до пет години.

Сериозни нарушения

От доклада на ДКЕВР за лиценза на централата става ясно, че Министераство на околната среда и водите са ги информирали, че ТЕЦ "Бобов дол" нееднократно и за продължителни периоди от време е извършвал и продължава да извършва нарушения на определените норми за допустими емисии, както и на други изисквания на действащото законодателство.

Заради замърсяването на въздуха, което се предизвиква от работата на ТЕЦ "Бобов дол", дружеството плаща значителни ежемесечни глоби, които обаче явно не пречат да продължава с нарушенията.

Бизнес плановете на ТЕЦ "Бобов Дол"

От бизнес плана на ТЕЦ "Бобод дол" за 2010 - 2015 г. се вижда, че дружеството ще реализира 32.705 млн. лв. инвестиции вместо заложените 150 млн. лв. Това се отнася и за ремонтната програма, по която са отчетени едва 67% разходи от първоначално предвидените 11.200 млн. лв.

От средата на следващата година централата има намерение да заработи и с трите си блока и да инвестира общо 42 млн. лв., се вижда от бизнес плана им до 2018 г.  За ремонтни дейности са предвидени по 2 млн. лв. годишно.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати