25 Април 2024 г. Четвъртък

Бареков подаде оставка като председател на коалицията "България без цензура"

2014-12-22 17:42:16
След като първо се отказа от депутатите на партията на Христо Ковачки ЛИДЕР, след това се отрече от своите депутати, а после заяви готовност да напусне коалицията, днес Николай Бареков подаде оставка като председател на коалицията "България без цензура".

"Подавам оставка като председател на председателския съвет на коалицията "България без цензура", която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група "Български демократичен център". Това се посочва в изявление на Николай Бареков, цитирано от пресцентъра на партия "България без цензура" и изпратено до медиите.

Позицията е отправена до съпредседателите на коалицията "България без цензура" Кънчо Филипов (ЛИДЕР), Румен Йончев (Земеделски народен съюз) и Драгомир Стефанов ("Гергьовден").

Първо в събота Бареков заяви, че оттегля подкрепата си от депутатите на коалиционните си партньори, след това заплаши, че същата съдба ще имат и шестимата народни представители от неговата партия. Тези изказвания доведоха до гневно писмо на парламентарната група "Български демократичен център", в което се казва, че искат от тяхно име вече да говори Любен Дилов, който е председател на "Гергьовден" - също част от коалицията.

Драмите в коалицията ББЦ започнаха, след като трима депутати от ЛИДЕР гласуваха с ГЕРБ и ДПС и подкрепиха спорните поправки за пенсионните фондове. Ден по-рано пък от парламентарната трибуна беше съобщено, че парламентарната група "Български демократичен център" ще има двама съпредседатели - досегашният председател Светлин Танчев (ББЦ) и Красимира Ковачка (ЛИДЕР). Преди две седмици зам.-председателят на партията ББЦ Росен Петров обяви, че напуска формацията, но не и парламентарната група.

"Колеги и приятели, приемете този жест като символ, тъй като КП ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори", се посочва в изявлението на Бареков. С моето оттегляне от съпредседателския пост партия ББЦ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент, пише той.

Като лидер на партия ББЦ подкрепям народните представители, които са членове на нашата партия, да гласуват в парламентарната група на БДЦ, обявява Бареков. Той заявява, че поведението на партията му е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото. Следователно това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители, допълва Николай Бареков.

"Изразявам най-приятелски поздрав към колегите от ЛИДЕР, ЗНС, "Гергьовден", Партията на жените, Радикалите и Свободните демократи и надежда, че през 2015 г. ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, в който всички ние, отвратените от резултата на 25-годишното управление на един и същ политически елит, ще успеем да превъзмогнем егото и страховете си и заедно ще се представим не просто достойно, а наистина внушително на едни следващи избори", се посочва в изявлението на Бареков.

Пресцентърът на партия ББЦ съобщава, че днес е имало заседание на Изпълнителния съвет на формацията, на което е потвърдено, че тя формално не е част от коалиция "България без цензура". ББЦ подкрепя Светлин Танчев да продължи да заема поста съпредседател на парламентарната група и да осигури нейното нормално административно съществуване в 43-тото Народно събрание.

За говорители на парламентарното представителство на ББЦ са определени председателят Николай Бареков и шестимата депутати начело със Светлин Танчев. Депутатите на партията ще останат формална част от ПГ на БДЦ, но ще гласуват по съвест.

Партия ББЦ е в опозиция както на днешното управление, така и на "трите партии на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП", се посочва в съобщението. Изпълнителният съвет на ББЦ е дал правото на Николай Бареков да започне разговори с всички желаещи партии за създаването на опозиционен блок, който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати