29 Март 2024 г. Петък

OAE и Саудитска Арабия посочиха причините за ниския петрол

2014-12-21 11:20:47

Петролният министър на Саудитска Арабия смята, че нежеланието за сътрудничество от страна на производителите извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и действията на спекулантите са основните причини за ниските цени на петрола, съобщават Ройтерс и „Франс прес".

Обаче Али ал Нуайми изрази увереност, че ще се подобри ситуацията на пазарите. 
Уверен съм, че петролният пазар ще се подобри", каза той на енергиен форум в Абу Даби.

Той отхвърли твърденията, че политиците имат роля в петролната политика на монархията и поясни, че падащата цена на петрола няма да окаже голямо влияние върху икономиките на Саудитска Арабия и други арабски държави.

Саудитска Арабия и другите държави се опитват да върнат баланса на пазара, но липсата на сътрудничество от другите производители извън ОПЕК и разпространяването на подвеждаща информация и спекулации водят до падането на цените, подчерта той.

Цената на петрол в Саудитска Арабия се базира на стриктна икономическа основа, нищо повече, нищо по-малко, категоричен беше Нуайми.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обвиниха държавите извън ОПЕК, че стоят зад падането на цените на петрола със своето свръхпроизводство на ценното гориво.

„Една от основните причини е безотговорната продукция от някои производители извън организацията, някои, от които са новобранци", заяви Сухаил ал Мазруи на същия форум.

Според него рязкото падане на цените на петрола ще бъде„голяма икономическа спънка" за производителите на „черното злато", подчертавайки, че взетото миналият месец решение от ОПЕК да не се намалява производството на петрол е „коректно".

Иракският петролен министър Адел Абдел Махди е на мнение, че забелязва стабилизиране на цените на петрола на ниво около 60 долара за барел.

Кувейтският енергиен министър каза, че страната му сътрудничи с държавите извън ОПЕК за стабилизиране на пазара.

От юни цената на петрола за барел сорт „Брент" падна с почти 50% заради силния американски долар, засиленото производство на американски шистов петрол и икономическите проблеми в Азия и Европа.

Най-много страдат от падането на цената на петрола държави като Нигерия, Либия, Венецуела, Ирак, Русия и други.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати