24 Април 2024 г. Сряда

Таксиметрови шофьори зоват: Една цена за всички колеги в града

2010-09-11 10:33:29

Единна цена за таксиметровия превоз във всяка община искат от бранша. Така конкуренцията щяла да става на базата на качеството на услугата.

Браншовите организации смятат, че трябва да има единна тарифа за всяка община, а не да се слага таван на цената на таксиметровите услуги, както предлагат от Министерството на транспорта.

„Ще ми е приятно, ако отида в Бургас, всички таксита в града да возят на една цена и на който и автомобил да се кача, за една и съща сума ще ме закара от точка А до точка Б. Така ще мога да избирам автомобила, а не цената, която пък накрая да се окаже, че не е това, което пише на стикера, посочи Яне Янков, председател на Националната федерация на таксиметровите водачи в България.

„Ние сме за ограничението на цената, но не пределна максимална и пределна минимална, а искаме за всяка община да се определи една тарифа, каза Янков.

„Не ни харесва начинът, по който Министерството на транспорта като вносител на промените в Закона за автомобилните превози се опитва да регулира пазара. Няма яснота как точно ще се определят цените, например дали в две съседни общини като Ямбол и Сливен едната пределна цена няма да е 30 стотинки, а в другата – 3 лева, заяви от своя страна председателят на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България Сава Комитов.

Той обясни, че в закона няма санкции, ако общините не наложат пределни цени. 

„Целта на Министерството на транспорта е чист популизъм и ведомството изобщо не иска да се занимава с цени и ценообразуване. Сега не е ясно точно какъв е текстът – дали е препоръчително общините да определят пределни цени, или са задължени да го правят. Ако са задължени, би трябвало да има санкции за неизпълнение на закона, а такива няма, както няма санкции и за определяне на квотите на броя на автомобилите“, изтъкна Комитов.

Според него този законопроект на транспортното министерство всъщност е с предизборни цели и управляващите искат да убедят народа как ще се вози на евтини таксита. 

С единната цена се премахва възможността за дъмпинг, посочи още Комитов. 

„В момента абсолютно нищо не пречи на една фирма да се клонира на 4-5 фирми, да сложи дъмпингови цени, да ликвидира цялата конкуренция в таксиметровия бранш, да ликвидира и градския транспорт, за да останат само те на пазара. Разбира се, клиентите ще бъдат доволни в началото, ще се возят на 20 стотинки на километър и когато няма никакъв друг транспорт, ще се возят на 3 лв. на километър“, коментира той, но пък не даде ясен отговор защо това не се е случило досега, след като няма пречки.

Според собственика на "Такси за 1 долар" Ромео Ценков цената на таксиметровите услуги трябва да отчита цената на горивото. Цената за километър, под която не трябва да се пада, е 50% от цената на най-масовия бензин А95, смята той.

Яне Янков подчерта, че транспортното министерство сега отново иска да прехвърли горещия картоф, както когато преди време е било решено общините да определят квотите за броя на такситата. Реално обаче само в 2-3 общини в страната били определени квоти. „А това го има в закона от 5 години. Същото ще стане и с ценообразуването“, смята той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати