28 Март 2024 г. Четвъртък

Премиерът: Не рискувам коалицията, ако ме убедят, ще отхвърлим пенсионните промени

2014-12-20 13:16:13
Премиерът Бойко Борисов отхвърли предположението, че рискува стабилността на коалицията на ГЕРБ с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ заради пенсионните промени, които прие парламентът днес.

Той подчерта, че хората не бива да се страхуват за парите си и декларира, че ако коалиционните му партньори го убедят, че приетите поправки са грешни, ще бъдат преразгледани в парламента.

Парите на хората за пенсии няма да бъдат пипани

В предаването "Панорама" по БНТ Борисов заяви, че парите на хората няма да бъдат пипани, на тях им се дава единствено право на избор къде да се осигуряват. Борисов даде за пример свободния избор на хората коя телевизия да гледат. По думите му същото е и с избора на пенсионен фонд. "Ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това", попита премиерът.

Той определи като голямо предимство възможността хората сами да решат къде да се осигуряват, както и че сега вече частните пенсионни фондове ще се борят за всеки клиент.

Борисов информира, че Радан Кънев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин са са го придружавали при посещението му в Германия и не са му споделили да имат притеснения по въпроса с промените в пенсионната система. "И Радан Кънев, и Меглена Кунева, и Лукарски много ме обидиха днес, като казаха, че сме влезли в коалиция с ДПС. Напротив – те влязоха в коалиция с БСП по тази логика. Ако не бяха ДПС, тези поправки нямаше да бъдат приети. И аз днес се обадих на Местан и му благодарих. Когато някой ти направи добро, кажи едно "благодаря", обясни Борисов. Той заяви, че залогът за това е много голям - сигурността на България. "Ако ме убедят, че това което сме приели днес е грешно, ще вляза в системата и ще го променим. До този момент нямат нито един довод" заяви той.

"Едно нещо имат само като аргумент от това поне, което чух считам за правилно. Те казват така – човек може да сгреши и от частния фонд да отиде в НОИ, но след една година може да поиска да се върне обратно и вече няма право. В закона съм поел ангажимент да бъде направена тази промяна да има право да се връща и след една, и след две и след три, когато прецени", коментира премиерът. Той посъветва всеки българин да си провери къде са му парите, колко им е доходността, има ли ликвидност.

Борисов обяви, че е помолил парламентарната група на ГЕРБ и Комисията по бюджет и финанси да направи много сериозна проверка на фондовете и на Комисията за финансов надзор за издаването на лицензи на пенсионните фондове - колко са всъщност пенсионните фондове и дали не са проблемни. "Тази вечер към 17 часа вече минахме 3 млрд. лв. изплатихме в дупката КТБ. Огромни усилия положи правителството и благодаря и на Асоциацията на българските банки, защото перфектно проведоха цялата тази огромна сума по сметките на над 70 хил. българи", каза министър-председателят.

Ако има взаимен интерес и за Европа, и за Русия, "Южен поток" ще е добре да се построи

Това коментира Бойко Борисов по проблемите с прекъсването на "Южен поток" от страна на Русия. Той каза, че единствено Меркел на срещата в Брюксел е обяснила защо "Южен поток" е от особен интерес за България. "Изолацията, в която беше поставен Орешарски, не даваше възможност проблемите на България да се слагат на масата", каза премиерът и добави, че в Брюксел е обяснил на европейските лидери за газопровода и те са проявили разбиране. "Вчера лидерите на Европейския съвет всички се изказаха поотделно и дадоха своите съвети. България трябва да си изпълни двустранните отношения, за да не може да бъде упрекната, че заради чиновнически грешки е допуснала спирането на газопровода. Аз отидох до Меркел, до Дейвид, до Оланд и на една карта, така им показах, и всичко стана от ясно по-ясно", разказа премиерът.

"От страна на Русия още няма написан нито ред. Цяла Европа иска проектът да се реализира по европейските правила. Ние ще си издадем разрешителните за морската част. "Газпром" да бъдат така добри да си го построят дотам. И на границата имаме два варианта – или да платим газа от името на цяла Европа и да го разпределим на държавите след това, или втори вариант – ако мине през Турция, защото им е по-късо и по-евтино. От Турция – старото трасе на "Набуко", минава през България, Сърбия, Унгария – отива чак до Австрия", коментира Борисов.

По думите му грешката на предишното правителство е, че са лъгали руснаците, че правят нещо в Брюксел, а в Брюксел са лъжели, че не правят нищо с руснаците. Затова, след като е обяснил в Брюксел на практика какво се е случило по проекта "Южен поток", Бойко Борисов е получил подкрепа да довърши започнатото, а в зависимост от решението на Русия ще са последващите действия от страна на ЕК.

Европа няма да е благосклонна към епитетите към ромите

"Абе, има изказвания, които смущават." Така Борисов коментира думите на съпредседателя на Патриотичния фронт, че ромите са "човекоподобни". По думите му държавата прави много за ромите. "Огромни пари отиват в социалните фондове", обоснова се премиерът в отговор на коментар, че нищо не се прави за ромите и че за никого не е изгодно да се направи нещо за тях.

Към депутатите от Патриотичния фронт Бойко Борисов се обърна с молба да знаят, че политиците от Европа ни наблюдават и няма да бъдат благосклонни към епитетите, които използват към ромите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати