25 Април 2024 г. Четвъртък

САЩ си върнаха лидерството на световната арена, горд е Обама

2014-12-20 13:11:12

Барак Обама. Снимка: Reuters


Съединените щати водят след себе си държавите в целия свят. 2014 бе година на пробив за страната, заяви днес президентът Барак Обама, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

На годишната си пресконференция Обама изрази задоволство, че САЩ са си върнали лидерството на световната арена. Сред областите, в които Съединените щати имат водещи позиции, той посочи борбата с джихадистката групировка Ислямска държава и противодействането на руската агресия в Украйна.

Обама призна, че отиващата си година е била белязана от голям брой неочаквани кризи. В същото време той изброи успехите на Съединените щати в редица области - възстановяването на икономиката, понижаването на безработицата, нарастващия брой американци със здравна застраховка, историческото възстановяване на отношенията с Куба, споразумението с Китай за борба с глобалното затопляне и скорошния край на мисията в Афганистан. 

Президентът демократ освен това посочи изгледите за постигане на компромис с контролирания от републиканците Конгрес.

 "Изпълнен съм с енергия." Посрещам 2015 г. с възвърната увереност, че Америка постига успехи там, където иска, каза Обама. Той подчерта, че "каквото и мерна единица да изберете, възраждането на Америка е факт. Ние сме по-добре."

Президентът на САЩ отбеляза, че навлиза в последната четвърт от своето управление (две години от общо осем). "Интересни неща се случват през последната четвърт", отбеляза той. През отиващата си година републиканците затвърдиха своя контрол над Камарата на представителите и установиха такъв и над Сената.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази надежда Конгресът да помисли за вдигане на ембаргото срещу Куба. Моето правителство не може да предприеме такава мярка едностранно, припомни Обама. Той изрази надежда, че Конгресът ще проведе сериозни дебати по въпроса.

В Куба все още управлява един режим, който потиска собствения си народ, подчерта в същото време Обама. Той изрази увереност, че промените в тази страна са неизбежни, но предупреди, че те няма да станат за една нощ.

Мое посещение в Куба не е на дневен ред за момента, отбеляза президентът на САЩ.

Компанията Sony Pictures допусна грешка, като отмени премиерата на филма "Убийствено интервю", заяви още Барак Обама. Той се аргументира, че не може един диктатор да налага цензура в Съединените щати. САЩ ще отговорят на Северна Корея на място, по начин и в момент, когато изберем", подчерта той на годишната си пресконференция.

Нищо не показва, че КНДР е действала с друга държава, отбеляза Обама.

Малко по-рано ФБР обвини за кибератаката срещу Сони именно Северна Корея. Представител на правителството на САЩ от своя страна допусна възможността за китайска връзка в хакерското нападение. Северна Корея и Китай отрекоха да са замесени в атаката. 

В комедията, чиято премиера бе отменена след заплахи, държавният ръководител на КНДР Ким Чен Ун бива убит. Обама не уточни на пресконференцията дали ще гледа филма в знак на солидарност.

Годишната пресконференция във Вашингтон е последното политическо събитие за президента на САЩ за годината. След нейния край Обама ще отпътува за традиционната семейна ваканция на Хавайските острови, откъдето ще се върне в столицата в началото на януари.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати