28 Март 2024 г. Четвъртък

И КРИБ обяви за скандален пенсионния меморандум

2014-12-18 19:07:14

Oт КРИБ се присъединиха към мнението на останалите работодателски организации, които остро критикуваха начина, по който бе взето решение за пенсионната реформа.

Ситуацията около подписания Меморандум за разбирателство между правителството и синдикатите е скандална, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред радио К2.

Припомняме, преди дни, след среща с финансовия министър Горанов, Домусчиев единствено коментира, че има критики към работата на НОИ и не би си поверил парите на института.

Сега той е доста по-категоричен и остър към начина, по който е взето решението, свързано с частните пенсионни фондове и НОИ.

Тези промени на практика разрушават модела на пенсионно осигуряване в България в неговата рефомирана част, като слагат началото на края на втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително доброволно осигуряване.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейките ценности", заяви шефът на КРИБ. Според него при решаването на такива важни въпроси провеждането на тристранния диалог е една задължителна необходимост.

По думите му, всякакви решения от типа да се прехвърлят средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове не могат да се приемат просто така, тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог.


Ще има, по думите му и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. Ще има и отражение върху борсата, защото много от фондовете, за да си осигурят ликвидност, ще пристъпят към масова разпродажба на акции.Домусчиев коментира още, че едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането.

Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации, заключи председателят на КРИБ.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати