29 Март 2024 г. Петък

Талибаните избиха над 130 души в училище в Пакистан

2014-12-16 21:04:38

Най-малко 135 души са били убити, като от тях повече от 100 ученици, има и 182-ма ранени, след като талибани са нападнали армейско училище в пакистанския градПешавар, обявиха властите, цитирани от БиБиСи.

Петима или шестима екстремисти, облечени във военни униформи, са влезли в училището и са започнали да стрелят напосоки. Били са чути и експлозии. Силите за сигурност са обкръжили района.

От армията съобщиха, че повечето от 500-те ученици са били евакуирани след началото на нападението. Все още не е ясно дали и колко заложници държат нападателите.

На място бързо пристигнали командоси от армията, които влезли в престрелка с нападателите. След няколко часакомандосите са убили петима талибаниШестият нападател се е самовзривил.

"Операцията продължава, докато не бъдат убити или заловени останалите екстремисти, както и да бъдат спасени заложници", заяви управителят на провинция Хибер, цитиран от ДПА.

По-късно беше обявено, че операцията е приключила и че са убити 9 талибани.

Талибаните поеха отговорност за атаката, като обявиха, че тя е в отговор на операциите на военните спрямо тях. Те заявиха, че нападението било извършено от шестима атентатори самоубийци.

Стотици талибани се смята, че са били убити по време на скорошните военни офанзиви в Северен Вазиристан и близкия регион Хибер.

Служител в училището и ученик, интервюирани от местна телевизия, заявиха, че нападателите са влезли в зала в училището, където екип военни са давали уроци по първа помощ на ученици.

Служител в училището е заявил пред БиБиСи, че е видял шестима или седмина нападатели.

Сред загиналите има учители, както и паравоенен.

Пешавар е ставал обект на чести екстремистки нападения в миналото, но в последно време е имало относително затишие.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати