20 Април 2024 г. Събота

Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?

2014-12-16 12:11:22

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс


Драматичнoто среднощно покачване на лихвите в Русия застрашава допълнително финансовата стабилност в закъсалата икономика. Ходът е малко вероятно да сложи край на спадащата рубла и понижаващите се акции в страната, смятат анализатори.

В до голяма степен очакван ход във вторник Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Лихвената ставка бе покачена до 17% от досегашните 10,50 на сто.
Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Същевременно централната банка заяви, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

"Това е по същество една ситуация на паника. Централната банка взе най-драстичните действия, които можеше да предприеме", посочи пред CNBC Уве Парпарт, управляващ директор и ръководител на Reorient Financial Markets.

"Покачването на лихвите ще свие още вътрешната ликвидност, засягайки допълнително руския бизнес и поставяйки под натиск икономическата активност", изтъкна Парпарт.

"Можете да очаквате проблеми с кредитирането за различни фирми и банки, така че ще има реален проблем с финансовата стабилност на Русия. Това е доста лоша ситуация. Единственото място, където е по-зле, е Венецуела", добави експертът.

Парпарт добави, че цените на петрола ще бъдат основният фактор за стабилността на руските активи. Стойността на "черното злато" – основният източник на приходи на Русия, спадна с 46% през последните шест месеца поради голямото предлагане и ограниченото търсене в световен мащаб.

"Ако цените на петрола продължат да спадат, мерките на РЦБ ще бъдат пренебрегнати от още по-голяма паника в следващите дни", коментира анализаторът.

По думите на Дейвид Ридъл, президент и основател на Riedel Research Group, търсенето на дъно при руските активи е равносилно на "хващане на падащ нож".

"Мисля, че е момент да слезем още по-надолу в руската ситуация... Аз нямам нищо, но съчувствам на тези, които са собственици на много руски акции", отбеляза той.

Стан Шаму, стратег в IG, също изрази песимизъм за ситуацията.

"Този ход трябва да покачи рублата с около 3-4 на сто спрямо зелените пари, но като се имат предвид санкциите, пред които е изправена страната, възстановяването на валутата и вътрешните активи може да бъде краткотрайно", каза той.

Малко преди началото на търговията на Стария континент във вторник руската рубла поскъпва със 7,09 на сто спрямо долара.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати