19 Април 2024 г. Петък

Хаос в пенсионната система, прогнозира експерт

2014-12-16 12:09:27

Снимка: Bulgaria On Air


Няколко неща са притеснителни в идеята да се прехвърлят пари от частните пенсионни дружества в държавния фонд, но преди всичко проблемът е за съдбата на парите на осигурените. Тези хора ще бъдат лишени от допълнителна пенсия в бъдеще, ще настъпи хаос в системата, тръгва се към разрушаване на българския пенсионен модел, защото за пореден път ще се разруши доверието в пенсионата система.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) по повод предложението, одобрено от правителството и синдикатите за осигуряването на втора пенсия. Според него родените след 31 декември 1959 г. могат свободно да изберат дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

Абаджиев предположи, че ако предложението бъде прието, ще има различни форми за натиск върху осигурените в частните фондове лица да изберат държавния фонд. Той поясни, че поправките предвиждат свободен избор само един път. Тоест ако един млад човек, който стъпва на пазара на труда, не е взел решение в кой фонд да избере – частния или държавния, остава завинаги в държавната обществена система автоматично. Изборът се дава само веднъж, после не може да се промени, каза Абаджиев. 

Председателят на БАДДПО посочи, че вторият стълб е част от системата, защото осигурява допълнителна пенсия на хората. „А тези милиарди, за които някой мечтае, са в държавната система и под една или друга форма хората ще ги получат”, посочи той.

Според експерта проблемите на първия стълб - ниските доходи, ниските вноски и дефицита, не трябва да се прехвърлят към втория. Не е редно и да се противопоставят двете неща, които са едно цяло, защото те са част от единната система, каза още Абаджиев. 

По думите на Абаджиев няма точни разчети за сумата, която ще се прехвърли евентуално от втория стълб към първия. Той коментира, че тези 7 млрд. лв, които са натрупани във втория стълб, са инвестирани в икономиката и парите работят за хората, и се връщат по сметката им. Освен това доходността по тези сметки е над 6%.

Ще се наложи фондовете да продават активи, ако се наложи това прехвърляне, каза още той и допълни, че голяма част от ресурса е инвестиран в дългосрочни инструменти.

Абаджиев изрази надежда, че идеята ще отпадне. Той съобщи за приета от асоциацията декларация, която ще бъде връчена на партиите с обяснения за последствията от това решение. Абаджиев предложи най-малкото промяната да бъде отложена за решение заедно с пакета от мерки за промени в пенсионната система до края на март, а не сега изведнъж и изненадващо.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати