26 Април 2024 г. Петък

Централната банка на Русия вдигна лихвата до 17% и започна открита война в защита на рублата

2014-12-16 10:51:10
Банката на Русия изненадващо вдигна основния лихвен процент с впечатляващите 6.5 пункта до 17% годишно. Причината са увеличените рискове за девалвация и инфлация, се казва в съобщението.

Другата нова драстична мярка в защита на националната валута и финансовата система на страната е увеличаването от 1.5 на 5 милиарда долара на валутата, която ще предоставя на репо аукциони за срок от 28 дни. Такива операции ще се провеждат всяка седмица в следващите 12 месеца.

Освен това за пръв път централната банка на Русия изолира играчи от валутния пазар.

Лош ден за рублата 

Решителната намеса дойде след като само в понеделник националната валута изгуби близо 8.5% от стойността си спрямо края на откритата част от търговията с двувалутната кошница в петък. Това е най-лошият еднодневен срив от 1999г. насам.

Курсът на рублата спрямо долара стигна близо 64.5, а за евро - 79 рубли. След новината за решението на централната банка за едно евро извън официалната търговия искаха над 80 рубли.

Основният лихвен процент бе коригиран за последно  на 11 декември - със 100 базисни пункта до ниво 10.5%. Тогава обяснението бе, че в средносрочна перспектива би трябвало по-високата лихва да забави покачването на потребителските цени. В първото тримесечие на 2015г. инфлацията може да надхвърли 10%, се казваше в официалното съобщение.

Московската борса струва по-малко от "Майкрософт"

Понеделник, 15 декември, се оказа много лош ден и за Московската борса. По данни на агенция "Блумбърг" днес капитализацията на целия руски пазар на акции преди търговията е била малко под 385 милиарда долара. Това е по-малко от капитализацията на корпорации като "Майкрософт"  ($386.6 млрд.) и "Епъл" ($643.9 млрд.).

Когато се обобщят данните за 15 декември, най-вероятно ще се окаже, че всички руски публични компании струват по-малко от пазарната стойност на корпорации като Exxon Mobil ($366.7 млрд.), Berkshire Hathaway ($360.3 млрд) и Google ($352.7 млрд.).

В понеделник индексът РТС се срина с 10.12% и дори акциите на гиганти като "Газпром" и "Роснефт" поевтиняха с 3-4.4%.

Лоши новини имаше в понеделник и за руските компании, търгуващи се на борсите в САЩ. Депозитарните разписки на мобилния гигант МТС паднаха с 16.09% на Уолстрийт, на  NASDAQ акциите на "Яндекс"Блумбърг").

Руският фондов пазар стана безспорно най-лошият в света за годината - според доларовия индекс РТС той вече се е свил с 50.2% от началото на 2014г., следван от тези на Гърция и Португалия.

По данни на "Блумбърг" за това време рублата е изгубила 48.8% от стойността си спрямо долара (9.1% бе потъването само в понеделник), докато дори украинската гривна - най-зле представящата се валута досега, се е девалвирала с малко под 48%
.
Тест за потушаване на паника

В понеделник вечерта Банката на Русия за пръв път нареди на Московската борса да спре търговията с фючерсни договори в индекса РТС за някои играчи като така се опитва да избегне манипулиране на пазара. Участниците обаче подозират, че това е опит да се ограничат пазарни механизми на участниците в търговията.

От борсата не коментират мотивите, а само обясняват, че в рамките на 1 час са отнели възможността за търговия "с някои финансови инструменти за редица клиенти". В действителност с привлеклият вниманието на централната банка инструмент са извършени само 3 сделки за едва 2.3 милиона рубли.

Но според анализатори, цитирани от РБК, той се използва от фондове, специализирани в търговия с голяма честота и т.нар. алготрейдъри - играчи (предимно инвестиционни банки и взаимни фондове), работещи чрез електронни платформи, на които брокерите задават алгоритъма, по който при компютър започва при информация за определени параметри незабавно да извършва сделки още преди хората да са имали време да обобщят и използват новите данни. В този смисъл Банката на Русия вероятно тества възможностите си да въздейства на пазара в период на паника.

Стресов сценарий с рязка рецесия още от 2015г.

Сривът на акциите и на рублата дойде на фона на разпространена от Централната банка прогноза за 2015г. за развитие на руската икономика, в която в най-стресовия сценарий се посочва, че петролът може да остане около 60 долара за барел чак до 2017г. В този случай Русия влиза в рецесия със свиване на БВП от 4.8%, която ще продължи и през 2016г., но с по-малко - около 1%, а през 2017г. може да последва адаптация и рязък обрат и ръст на икономиката с до 5.5-5.8%.

"Свиване на икономиката с 5% ще означава, че влизаме в регресивна фаза, т.е. най-малкото стагнация на заплатите, намаляване на производството и работните места, принудително пускане на служителите в неплатен отпуск", обяснява Александър Муричев, вицепрезидент на Руския съюз на предприемачите. Според него това е малко вероятно.

Изненадващо свиване на промишлеността

Проблемът е, че първите признаци за реализиране на този кризисен сценарий вече са на лице - промишлеността е намалила производството си през ноември с 0.4% (специалистите очакваха ръст от 1.5%), а тя бе един от малкото "локомотиви" за растеж на БВП. Ако се включат и сезонните и календарни фактори, то свиването на годишна база е още по-голямо - 1.2%.

Структурата на производството през ноември показва рязък растеж при сирена и млечни продукти (26%), месо и производни (16.7%), пилешко месо (11.3%), както и на дървообработване, металургия и топлинна енергия.

Но в същото време пострада производството на автомобили и свързани със санкциите продукти. Анализатори смятат, че се е свило платежоспособното търсене на руски стоки, а потребителите бързат да изкупят вносни продукти преди те да поскъпнат още повече.

Според Сергей Цухло от Института "Гайдар" от данните за декември не може да се очаква промяна. "Хората показват предкризисни панически настроения, купувачите започнаха да се отървават от рублите, при това основно за закупуване на вносна продукция като чуждестранни автомобили. Освен това предприятията предпочитат да направят още сега покупките, планирани за 2015г.", обяснява той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати