Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 26
Начало arrow България arrow ВАС под блокада от огромен обществен интерес по делото КТБ

ВАС под блокада от огромен обществен интерес по делото КТБ

  Print E-mail
2014-12-15 21:25:59
източник: news.bg

Граждани се разгневиха защо Васил Найденов и адвокатът му са успели да влязат в съдебната зала 

Делото КТБ блокира Върховния административен съд. Заради засиления медиен и обществен интерес пред входа на съда се бе извила голяма опашка от чакащи да влязат.

Медии и адвокати се ядосаха на мудното пропускане през скенера. Около 15-20 минути се чакаше за влизане в сградата на съда.

Медиите обаче ги очакваше и друга изненада. Оказа се, чеделото се гледа в прекалено малка зала, поради което част от журналистите не бяха допуснати в нея.

От охраната на съда пък обясниха, че във ВАС трябвало да се идва много по-рано, както се ходи на летището - поне час-два преди полета.

Скандал между граждани и съдебна охрана предизвика това, че за Васил Найденов и адвокатката му в малката зала се намери място. Имам право да бъда вътре и искам да използвам това си право, ядоса се млад мъж.

Залата е пълна, обясни им шефът на охраната. Кога се напълни, ние сме тук от преди един час, вие лъжете, заблуждавате хората, намеси се и възрастен мъж.

Охранителите обясниха, че такова е разпореждането на председателя на съдебния състав. Как обаче се казва съдията, те не можаха да обяснят на ядосаните граждани. Не го познавам, тук работят много служители, каза шефът на охраната. Не му знам името, съдия е, познавам го по физиономия, продължи с обясненията той.

Може и аз да съм служител, мен също не ме познавате, продължи ядосаният мъж. От охраната на съда обясниха, че все пак съдебният състав се е легитимирал със служебната си карта.

Вложители са готови да търсят правата си пред европейските съдилища, стана ясно още в коридора на ВАС. Те не се притесняват да извървят целия път в търсене на справедливостта. Част от вложителите можеха да се допуснат в залата, заяви доктор Володя Златев, юрист.

Отново бе повдигнат въпросът, че някои от жалбите на вложителите не са допуснати по делото от съда. Не приемаме тезата, че нямаме правен интерес, всички ние сме ощетени от това незаконосъобразно отнемане на лиценза на КТБ, подчерта той.

По думите му и премиерът Бойко Борисов е заявил в Германия, че това е било целенасочен акт - една банка умишлено е била разбита. Няма да спрем до тук, категоричен бе Златев.

В крайна сметка ВАС даде ход на делото по същество. Обявена бе 20 минутна почивка.
По време на нея адвокат Менко Менков, който защитава БРОМАК в процеса, „избухна" срещу управителя на БНБ Иван Искров, който бил текезесар. Той обвини и квесторите, изпратени в банката, че реално те фалирали КТБ.

Според него решението за несъстоятелността на банката е незаконосъобразно взето, тъй като Цветан Гунев е трябвало да присъства на заседанието. УС на БНБ е колективен орган и всички членове трябвало да присъстват. Освен това Димитър Костов като член на УС е трябвало да си направи отвод поради конфликт на интереси. Жена му работи в КТБ.

Искаме независима международна експертиза, която да установи имала ли е банката капиталова адекватност и какво се случва с банката от момента на поемане от квесторите, каква е била банката като състояние преди встъпването на квесторите и какво се е случило с нея вследствие на управлението на квесторите, изтъкна адвокат Менко Менков.

Другото ни оплакване е, че квесторите са некомпетентни да заемат тази длъжност, смята той. Според него квесторите са назначени незаконно. Законът изисква те да са на ръководна длъжност минимум 5 години в банка. Само на това основание ние считаме, че не са некомпетентни да заемат длъжността квестори, заяви адвокат Менков.
Ако съдът признае, че те са назначени в противоречие на закона, всички техни действия ще бъдат обявени за незначителни. Менков иска обявяване на назначението на квесторите за нищожно.

Той критикува и начина, по който БНБ изпратили своите защитнички. Те са упълномощени от Иван Искров, а според Менков и съда те трябва да са упълномощени от УС на БНБ. УС на БНБ днес няма представител, категоричен бе той.
Това не е ТКЗС БНБ, някой от кооператорите да участва в производството, смята адвокатът.

Съдът конституира КТБ като страна по делото. В следващото заседание според Менков квесторите трябва да бъдат призовани и да се явят в съда. Тогава те трябва да бъдат питани дали са работили в интерес на КТБ.
Менков ще пита и прокуратурата на България дали счита, че поведението на квесторите като управляващи КТБ е законосъобразно.

Към 30 юни КТБ е в блестящо финансово състояние, а към 30  септември вследствие на управлението на тези квестори, УС твърди, че тя вече е в друго финансово състояние, подчерта Менко Менков. В същото време се харчили по 2,5 милиона лева за охрана от парите на КТБ.

След почивката ВАС насрочи следващото заседание по най-горещото дело за 9 февруари 2015 година.

Нина Стоянова, главен юрисконсулт на БНБ, обясни пред медиите, че са представени стандартни пълномощни, че са представители на централната банка в производството. БНБ според нея е единно юридическо лице и се представлява от управителя. Стоянова обаче увери, че тя и колежката й ще се съобразят с критиките на съда и за следващото заседание ще представят нови пълномощни. За пръв път в практиката на юристките се случвало да не им признаят така изготвеното пълномощно.

Не се нарушавали правата на акционерите с решението за несъстоятелността на КТБ. „КТБ" АД е имала право да обжалва решението, но не го е направила, смята Нина Стоянова. КТБ е единственият адресат на този административен акт.

Мажоритарните собственици „Бромак" и Оманският фонд не са засегнати от решението на БНБ. Не сме отнели техния лиценз, те имат единствено имуществени права, едни облигационни вземания към банката, които ще бъдат удовлетворени, изтъкна Нина Стоянова. Докато не минат делата във ВАС, не може да продължи и делото за обявяването на КТБ в несъстоятелност, което е образувано в Софийски градски съд.

За малко делото да не тръгне заради искането на жалбоподателката Вера Ахундова ход на делото да не бъде даван, защото била болна и не може да се яви в съдебна зала. Съдът отказа да конституира като страни в процеса 20-ината вложители на банката, които присъстват на заседанието, сред които и поп иконата Васил Найденов.

По искане на „Бромак" „КТБ" АД също ще бъде конституирана като страна в процеса. Съдът записа специално в мотивите си, че банката е пряко засегната като институция от решението на БНБ. Страните по делото поискаха още документи да бъдат предоставени от БНБ. Поискани бяха и съдебно-икономическа и съдебно-счетоводна експертиза.

Делото се отложи за догодина, за да се запознаят двете страни с всички искания.  Защитниците на „Бромак" поискаха отвод на съдебния състав, но желанието им не бе удовлетворено. Защитниците на мажоритарния собственик на банката не успяха и в друго свое искане, а именно делото да бъде спряно заради внесена от тях жалба срещу избора на квесторите.

Припомняме, това бе първото заседание във ВАС по делото на „Бромак" срещу решението за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка. На 24 ноември Софийският градски съд спря производството за обявяване на банката в несъстоятелност.

Причината за това са подадени три молби, една от които от страна на най-голямото акционерно дружество в банката, собственост на Цветан Василев - „Бромак".

Другите две са на друг от акционерите - Bulgarian Acquisition Company и Българска народна банка (БНБ).

До производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на банката

Най-големият акционер „Бромак" обжалва искането за фалит на КТБ и именно това създава административно-правен спор, което наложи спирането на производството по търговското дело за обявяване на несъстоятелност на КТБ до решаване на спора.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?