Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 16
Начало arrow България arrow Замразяването на пенсионната възраст е опасен прецедент, обяви Иван Нейков

Замразяването на пенсионната възраст е опасен прецедент, обяви Иван Нейков

  Print E-mail
2014-12-15 11:18:02
източник: dnes.bg

Иван Нейков Снимка: bgonair.bg


След вчерашното споразумение на правителството и синдикатите за замразяване на пенсионната възраст и през 2015 година „пенсионният модел става заложник на чисто партизански и политически намерения и това е най-лошото, което може да се случи, защото ще създаде несигурност у хората и те отново няма да могат да прогнозират трудовия си живот". Това каза бившият министър на труда и председател на Балкански институт по труд и социална политика Иван Нейков пред телевизия Bulgaria On Air.

Това решение е опасен прецедент, който години ще търпи последици освен ако не е поредният кьорфишек, каза Нейков и не изключи вариант това решение да не е последно.

За него най-големият проблем в решението за замразяване на пенсионната възраст е, че то е взето без разчети и аргументи, а под натиска на улицата. Нейков напомни, че разчетите сочат, че ако това стане, сигурно е, че ще има увеличение на дефицита в НОИ и че всяка година над 2 милиарда лева ще трябва да се вадят от държавния бюджет, за да се изплащат пенсиите. 

Експертът коментира, че вчерашното споразумение за реформата всъщност е сериозен сигнал, че правителството не вярва, че ще изкара мандата си. Нейков обясни, че тежките реформи задължително се правят в началото на един мандат, за да се проследи ефектът от тях към края му и предположи, че щом кабинетът на Борисов се е отказал от тежките реформи, значи не вярва в пълния си мандат.

По повод вчерашното решение за това хората, родени след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в НОИ, Нейков коментира, че изборът на пенсионен фонд – ако това стане, ще има последици в много посоки.
Първата е, че това значи дупката в НОИ да бъде запълнена с парите на хората от втория стълб на пенсионното осигуряване, където има над 7 милиарда лева. Нейков напомни, че данните показват, че доходността от там е по-голяма от тази в банките. По думите на експерта това ще е втори опит на премиера да посегне на парите на хората след идеята за национализацията на УПФ.

Другият сигнал е, че се противопоставят частните и държавните фондове. Според него това значи "дайте да ударим частника и да защитим държавата". Нейков каза, че решението не е правилно, защото пенсионните фондове са най-големият институционелен инвеститор у нас и ако парите от там бъдат извадени и внесени в НОИ, парите ще излязат от икономиката, това ще е удар върху бизнеса и значи по-висока безработица. Ако това се превърне в модел, трябва да очакваме ниски пенсии години напред, твърди експертът.

За взетите вчера решения в споразумението няма нито един експертен аргумент, допълни Нейков. Дори управляващите да се откажат от тези предложения, пак има минуси – разколебаното доверие.

Нейков предположи, че несигурността на управляващите да реализират реформа и отказът от всякакви радикални стъпки по нищо не ги отличава от кабинета "Орешарски", който отложи пенсионната реформа, за да мисли, а сега се отлага без логика и аргументи.

Нейков изрази надежда, че предложенията няма да бъдат одобрени при финалното гласуване на бюджета за догодина.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?