25 Април 2024 г. Четвъртък

Замразяването на пенсионната възраст е опасен прецедент, обяви Иван Нейков

2014-12-15 11:18:02

Иван Нейков Снимка: bgonair.bg


След вчерашното споразумение на правителството и синдикатите за замразяване на пенсионната възраст и през 2015 година „пенсионният модел става заложник на чисто партизански и политически намерения и това е най-лошото, което може да се случи, защото ще създаде несигурност у хората и те отново няма да могат да прогнозират трудовия си живот". Това каза бившият министър на труда и председател на Балкански институт по труд и социална политика Иван Нейков пред телевизия Bulgaria On Air.

Това решение е опасен прецедент, който години ще търпи последици освен ако не е поредният кьорфишек, каза Нейков и не изключи вариант това решение да не е последно.

За него най-големият проблем в решението за замразяване на пенсионната възраст е, че то е взето без разчети и аргументи, а под натиска на улицата. Нейков напомни, че разчетите сочат, че ако това стане, сигурно е, че ще има увеличение на дефицита в НОИ и че всяка година над 2 милиарда лева ще трябва да се вадят от държавния бюджет, за да се изплащат пенсиите. 

Експертът коментира, че вчерашното споразумение за реформата всъщност е сериозен сигнал, че правителството не вярва, че ще изкара мандата си. Нейков обясни, че тежките реформи задължително се правят в началото на един мандат, за да се проследи ефектът от тях към края му и предположи, че щом кабинетът на Борисов се е отказал от тежките реформи, значи не вярва в пълния си мандат.

По повод вчерашното решение за това хората, родени след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в НОИ, Нейков коментира, че изборът на пенсионен фонд – ако това стане, ще има последици в много посоки.
Първата е, че това значи дупката в НОИ да бъде запълнена с парите на хората от втория стълб на пенсионното осигуряване, където има над 7 милиарда лева. Нейков напомни, че данните показват, че доходността от там е по-голяма от тази в банките. По думите на експерта това ще е втори опит на премиера да посегне на парите на хората след идеята за национализацията на УПФ.

Другият сигнал е, че се противопоставят частните и държавните фондове. Според него това значи "дайте да ударим частника и да защитим държавата". Нейков каза, че решението не е правилно, защото пенсионните фондове са най-големият институционелен инвеститор у нас и ако парите от там бъдат извадени и внесени в НОИ, парите ще излязат от икономиката, това ще е удар върху бизнеса и значи по-висока безработица. Ако това се превърне в модел, трябва да очакваме ниски пенсии години напред, твърди експертът.

За взетите вчера решения в споразумението няма нито един експертен аргумент, допълни Нейков. Дори управляващите да се откажат от тези предложения, пак има минуси – разколебаното доверие.

Нейков предположи, че несигурността на управляващите да реализират реформа и отказът от всякакви радикални стъпки по нищо не ги отличава от кабинета "Орешарски", който отложи пенсионната реформа, за да мисли, а сега се отлага без логика и аргументи.

Нейков изрази надежда, че предложенията няма да бъдат одобрени при финалното гласуване на бюджета за догодина.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати