Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 25
Начало arrow България arrow Замразяването на пенсионната възраст е опасен прецедент, обяви Иван Нейков

Замразяването на пенсионната възраст е опасен прецедент, обяви Иван Нейков

  Print E-mail
2014-12-15 11:18:02
източник: dnes.bg

Иван Нейков Снимка: bgonair.bg


След вчерашното споразумение на правителството и синдикатите за замразяване на пенсионната възраст и през 2015 година „пенсионният модел става заложник на чисто партизански и политически намерения и това е най-лошото, което може да се случи, защото ще създаде несигурност у хората и те отново няма да могат да прогнозират трудовия си живот". Това каза бившият министър на труда и председател на Балкански институт по труд и социална политика Иван Нейков пред телевизия Bulgaria On Air.

Това решение е опасен прецедент, който години ще търпи последици освен ако не е поредният кьорфишек, каза Нейков и не изключи вариант това решение да не е последно.

За него най-големият проблем в решението за замразяване на пенсионната възраст е, че то е взето без разчети и аргументи, а под натиска на улицата. Нейков напомни, че разчетите сочат, че ако това стане, сигурно е, че ще има увеличение на дефицита в НОИ и че всяка година над 2 милиарда лева ще трябва да се вадят от държавния бюджет, за да се изплащат пенсиите. 

Експертът коментира, че вчерашното споразумение за реформата всъщност е сериозен сигнал, че правителството не вярва, че ще изкара мандата си. Нейков обясни, че тежките реформи задължително се правят в началото на един мандат, за да се проследи ефектът от тях към края му и предположи, че щом кабинетът на Борисов се е отказал от тежките реформи, значи не вярва в пълния си мандат.

По повод вчерашното решение за това хората, родени след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в НОИ, Нейков коментира, че изборът на пенсионен фонд – ако това стане, ще има последици в много посоки.
Първата е, че това значи дупката в НОИ да бъде запълнена с парите на хората от втория стълб на пенсионното осигуряване, където има над 7 милиарда лева. Нейков напомни, че данните показват, че доходността от там е по-голяма от тази в банките. По думите на експерта това ще е втори опит на премиера да посегне на парите на хората след идеята за национализацията на УПФ.

Другият сигнал е, че се противопоставят частните и държавните фондове. Според него това значи "дайте да ударим частника и да защитим държавата". Нейков каза, че решението не е правилно, защото пенсионните фондове са най-големият институционелен инвеститор у нас и ако парите от там бъдат извадени и внесени в НОИ, парите ще излязат от икономиката, това ще е удар върху бизнеса и значи по-висока безработица. Ако това се превърне в модел, трябва да очакваме ниски пенсии години напред, твърди експертът.

За взетите вчера решения в споразумението няма нито един експертен аргумент, допълни Нейков. Дори управляващите да се откажат от тези предложения, пак има минуси – разколебаното доверие.

Нейков предположи, че несигурността на управляващите да реализират реформа и отказът от всякакви радикални стъпки по нищо не ги отличава от кабинета "Орешарски", който отложи пенсионната реформа, за да мисли, а сега се отлага без логика и аргументи.

Нейков изрази надежда, че предложенията няма да бъдат одобрени при финалното гласуване на бюджета за догодина.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?