20 Април 2024 г. Събота

През 2015 г. възрастта за пенсиониране остава без промяна

2014-12-14 15:10:18
През 2015 г. няма да се увеличава възрастта за пенсиониране, като до 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната реформа.

Това е записано в меморандум за разбирателство, който днес подписаха правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет, съобщи БТА.

В меморандума е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Правителството и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез Държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на хората, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване.

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия, коментира премиерът Бойко Борисов след срещата с представители на синдикатите и работодателите, цитиран от агенция "Фокус".

Всичко е объркано с главата надолу, затова се намесих в тези разговори, защото на практика, така както години наред банковата система, така сега пенсионните фондове и самата система всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка, обясни премиерът.

Той съобщи, че по въпроса за възрастта за пенсиониране на служителите на МВР и на отбраната ще се води разговор с техните синдикати.

"Искам да разделим тези, които са на улицата, полицаи, жандармеристи, пожарникарите, които гасят пожарите и реално рискуват живота си, дишат дима, те да имат едни условия на пенсиониране и тези, които са "с чантите"Да, силни сме, млади сме, можем още." Така че ние не търсим нито политически актив, нито каквото и да било", каза още Бойко Борисов.

Подписването на меморандума идва след протест в София през седмицата, организиран от КНСБ, на който работници от втора и трета категория възразиха срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране. При предишния кабинет "Борисов" беше взето решение да започне увеличаването на възрастта с по четири месеца на година. Това обаче беше оспорено в съда, а следващото правителство не направи никаква стъпка в пенсионната реформа.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че е съгласен със споразумението, макара че вчера обяви повишението с два месеца на година за приемливо.

Той посочи, че сед обсъжданите варианти е бил този сега да се направи една малка крачка и след това тя бъде допълнена с по-голяма в следващите месеци.

"Продължавам и държа на мнението си, че пенсионната система в този вид обрича на мизерни доходи сегашните и бъдещите пенсионери. Тя трябва да бъде сериозно поправена. Като казвам сериозно, имам предвид по начин, който е поносим за хората – дългосрочен стабилен и предвидим", допълни Калфин.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати