16 Април 2024 г. Вторник

Бор с млади връхчета е хит сред изкуствените дръвчета за Коледа

2014-12-13 10:59:53
Коледни елхи "Ромео" изместват Барби модата в изкуствените елхи, разказа за БТА Любомир Замярски, представител на един от българските лидери в производството на декоративни дървета за празника. Розовите сладникави дръвчета вече не са на мода, но пък белите продължават да се харчат.

Новият модел коледно дърво е максимално близък до естествения бор - с гъсти иглички и лъскави светлозелени филизи. Най-малкото борче е с височина 1,20 метра и се предлага срещу около 45 лева. Максималната височина на новото коледно дърво е 2,50 метра.

И тази година масово се търсят дръвчета от 1,20 метра - стандартната елха за апартамент, разказа Замярски. 

Въпреки кризата българите не пестят пари за изкуствена елха с повече екстри, по-качествена и по-близка до истинската. За последните пет години от компанията отчита 15 на сто ръст на продажбите на коледни дръвчета в България. Моловете вече са наситени с конусовидни мегадръвчета между 8 - 12 метра и сега корпоративните поръчки са основно за 4-метрови елхи.

От 2009 г. фирмата изнася за балканските държави. Нашите съседи нямат по-различен вкус към коледното дръвче и поръчките са почти идентични на родния пазар, коментира производителят. 

Тази Коледа единственият производител на стъклени играчки за елха в България ще подготви около 10 000 коледни украшения. Четирима-петима души майсторят познатите ни от детството топки, мечета, гъбки и коледни звезди, разказа управителят на фирмата Георги Керанов. Работата ни е изключително ръчна и ни отнема около два месеца, като целогодишно поддържаме производството на пластмасови изделия, допълни той.

Коледната играчка оживява от стъклени тръби, след което се посребрява, оцветява и декорира. Най-търсени са класическите големи заскрежени топки и фигурките. Цените са между 60 стотинки и 1.30 лева, но трудно се конкурират с китайските, коментира производителят на стъклени бижута за елха.

Все повече са индивидуалните поръчки от София, Пловдив, Варна и други големи градове, има и интерес от магазините, но е малък, разказа Керанов. По думите му на българите вече са омръзнали пластмасовите играчки. От две- три години с успех се ползват и новите играчки - топка със снимка.

Коледни дръвчета от Унгария ще красят домовете на тези, които искат да усетят аромата на живата елха по Коледните празници, разказаха от фирма, специализирана в предоставянето на услуги в озеленяването и доставката по домове на живи елхи. Оказва се, че в България трудно се намират достатъчно дръвчета, които да отговорят на засиленото през  последните три-четири години търсене на жива елха в саксия, която след празниците може да бъде върната в природата. 

Традиционната коледна елха - сребристият смърч, е най-търсеното дърво, разказаха озеленителите. Тази година се предлагат и смърчове-джуджета, които остават в същия размер и могат да бъдат отглеждани в саксия. 

От фирмата предлагат и два вида ела - обикновена и кавказка. Кавказката има идеален за коледно дръвче вид - свещовидна форма и е с по-гъсти иглички. За част от клиентите на фирмата цената не е от значение. Тази година е имало вече запитване за елха в саксия с височина 3 - 4 метра, която да бъде украсена в офис. От компанията обясниха, че такива елхи не се предлагат, тъй като е трудно изваждането им от земята и  транспортирането до дома или фирмата. Хипотетично цената на подобно дръвче би била над 1 000 лева. 

Най-малките коледни елхи в саксия са на цена 28 лева, сребристите смърчове до един метър могат да бъдат намерени за около 50 лева, а тези с височина 1.50 - 1.60 метра струват около 160 лева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати