26 Април 2024 г. Петък

Б. Димитров: Моята цел е да увелича механичния демографски ръст!

2010-09-10 18:15:20

Поставил съм си за цел да докарам хората, получили българско гражданство, до 27 000 годишно, именно такава е разликата между починалите и родилите се за една година в България.  

Това заяви министърът без портфейл Божидар Димитров на организиран от М3 Communications College дебат на тема „Посланията на българското правителство –  преди и сега, една година по-късно”. 

Историкът отчете собствения си принос към положителната страна от едногодишното управление на ГЕРБ.

"Успехът ми е не е в мощите на св. Йоан Кръстител, а в постигнатите резултатите в системата за даване на българско гражданство – реформа и борба с корупцията. 

Божидар Димитров се надява тепмовете, с които се наваксва натрупаната работа, да продължават в същия дух. „Днес 3 пъти по-бързо се дава гражданство, освен това училищата в чужбина са вече 136 (преди началото на управлението са били малко повече от 50, бел. ред). В тях се обучават и ромчета. Не всички български роми във Франция бездействат”, категоричен е министърът. 

По негови данни в момента 53 деца се учат в българското училище в Одрин. „В Северен Кипър също искат училище, там има 9 000 наши изселници”, отчете Димитров. Проблемът с отварянето на българско училище там обаче е чисто политически, тъй като Северен Кипър не е международно призната страна. 

„България не от сега, а още от 60-те и 70-те години на 20 век е с негативен демографски ръст. България е умираща нация. Към 2050 г. населението на страната няма да надвишава  5 млн. души. Още по Живково време беше ясно, че пронационалистичната политика няма да увеличи населението”, заяви Радева. Според нея форсираната еманципация на българката е довела до намаляване на българското население. Ако тогава са се раждали по 6 деца в семейство, сега се раждат по 1-2”. С тези думи Мира Радева,  социолог и управител на МБМД, постави изключително актуалният за страната въпрос.

"За нормалното възпроизводство е необходимо да се раждат средно по 2,2 деца в семейство”, заяви като историк Божидар Димитров. По думите му обаче дори коефицент като 1,7 деца на семейство, при добро здраве, също ще запази демографския баланс в страната.  

„Ако границите ни бяха още затворени, щяхме да стигнем 9 млн. души”, категоричен е той. Днес демографската картина показва, че в страната годишно умират 27 хиляди души повече, отколкото са новородените.  

Божидар Димитров се върна назад към времето на войните и посочи, че дори през този период населението на България е нараствало. Той заяви, че негова цел е да увеличи българското население чрез механичен ръст. 

„Драматично необходимо е да внасяме хора. Основният ресурс са младите хора, които носят потенциал за развитие”, сподели мнението на историка Мира Радева. 

Попитан какво ще направи, за да идват все повече хора у нас, министърът без портфейл заяви, че страната ни ще дава гражданство с пълни права. Той е бил на посещение в Украйна, където млади хора изучават българския език и история. На въпрос – защо го правят, те са му отговорили – „Защото искаме да работим и живеем в България”. 

Попитан - какъв имидж се създава на България сега, Димитров беше категоричен, че имиджът  ни пред света се променя, но бавно. 

"Още от Средновековието той не е особено добър. Неверници, които добре владеят меча. Времето на Османското робство ще го пропуснем за коментар. След това войните – все сме на губещата страна, а дори след края на Първата Световна война, войната у нас е продължена с 2години. След това 45 години сме най-верният сателит на Москва. Оттук какъв имидж да градиш? Правим много, зада подобрим имиджа на България”, заяви Божидар Димитров. Той сподели като пример, че изложбите на българското изкуство и история зад граница вече започват да дават добри отзиви за страната ни”, заяви той.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати