23 Април 2024 г. Вторник

Пълно нахалство - никой във ВСС дори не е възразил срещу бонусите

2014-12-13 09:55:16

Да, действително си гласувахме коледни бонуси. Това призна членът на ВСС Димитър Узунов, след като вчера скандалната новина изплува. И добави, че решението е било единодушно.

Не всички съдебни служители ще вземат бонуси, уточни той. Такива, които са в дисциплинарни производства и тези, за които преките им ръководители преценят, че не заслужават, добави Узунов. . От думите му стана ясно, че бонусите са около 400 лева на човек.

Ние бяхме държани от държавата на „финансов полусъединител”Категорично не сме мафия”. И разви тезата, че нямало да има корупция, ако хората са много добре заплатени, като призна, че с коледните бонуси няма да е достатъчно.

Поискахме повече пари от държавата, за да може да има средства за експертиза, да си плащаме водата, завърши оправдателният режим Узунов.

Инцидентите в съдебната система

Надявам се г-н Лозан Панов да преосмисли решението си и да се върне в надпреварата за председател на ВКС, каза Димитър Узунов. Панов беше една от само двете кандидатури за поста – другата е Павлина Панова, сегашен зам.-председател на ВКС.

В понеделник, 8 декември, разбрахме, че е пребит Тодор Тодоров, съдебен помощник във ВАС. Той е настанен в една стая с Лозан Панов, каза Милка Итова. И добави, че Тодоров е в много тежко състояние – бил е нападнат с бухалки.

Факт е, че не мога да кажа дали има конспирация. Но от вторник, когато стана инцидентът и беше блъснат, г-н Панов каза, че се оттегля от надпреварата, без да уточни нищо, изясни Узунов. Не знаем какво се е случило и с Панов, и с Тодоров – дано МВР си свърши работата, добави той. Има вероятност все пак г-н Панов да не потвърди отказа си – молбата му беше написана много емоционално, уточни Итова.

Подложени сме на безпрецедентен натиск, в който трябва да изберем толкова важен човек в съдебната система – председател на ВКС, продължи Итова. А Узунов припомни, че правосъдният министър Христо Иванов вече говори как щяло да има замазване на скандалите в съдебната система. Кой поиска проверка на софтуера на Софийски градски съд – питайте министъра той ли беше или ВСС, разгневи се Узунов. А Итова се заяде, че Иванов както предлага министерството му да създаде софтуер за случайно разпределение на делата, то следващата седмица, ако ВСС вземе решение, Иванов ще трябва да търси пари за нов софтуер. Има и проект по ОПАК, така че може да се създаде безплатно за държавата софтуер. Но той не може да бъде реализиран следващата седмица, защото трябва да се прави обществена поръчка. Затова идва въпросът – държавата иска ли да харчим нейни пари или да ползваме европейски, попита Итова.

Доказателства за манипулация на софтуерната съдебна система няма, подчерта дебело Итова.

Натиск или не?

Според в. "Сега" след като 15 съдии в СГС поискаха проверка на съда, вече има индиректен натиск срещу "съдии-бунтари". Съдиите настояват за оставката на председателя му Владимира Янева и двете й заместнички Петя Крънчева и Богдана Желявска, които се занимават с разпределянето на делата. На някои бунтари от градския съд вече са били стоварени уж случайно огромен брой дела - един е получил 9, друг - 40, в последните минути на деня, в който те огласиха подписката си.

Съдебните служители от Софийския градски съд (СГС) са призовани от шефовете си в администрацията да сложат подписи под декларация в подкрепа на ръководството на съда.

Впрягането на администрацията обаче е опасно, тъй като служителите са пряко зависими от шефовете на съда. "Служителите са зависими и защото атестациите им се изготвят от ръководството. И да ги следят по списък кой се подписал и кой не, определено е опасно", коментираха магистрати. Изводът - когато се задават и коледните бонуси в системата, служителите са лесно уязвими от натиск.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати