Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow България arrow Пълно нахалство - никой във ВСС дори не е възразил срещу бонусите

Пълно нахалство - никой във ВСС дори не е възразил срещу бонусите

  Print E-mail
2014-12-13 09:55:16
източник: actualno.com

Да, действително си гласувахме коледни бонуси. Това призна членът на ВСС Димитър Узунов, след като вчера скандалната новина изплува. И добави, че решението е било единодушно.

Не всички съдебни служители ще вземат бонуси, уточни той. Такива, които са в дисциплинарни производства и тези, за които преките им ръководители преценят, че не заслужават, добави Узунов. . От думите му стана ясно, че бонусите са около 400 лева на човек.

Ние бяхме държани от държавата на „финансов полусъединител”Категорично не сме мафия”. И разви тезата, че нямало да има корупция, ако хората са много добре заплатени, като призна, че с коледните бонуси няма да е достатъчно.

Поискахме повече пари от държавата, за да може да има средства за експертиза, да си плащаме водата, завърши оправдателният режим Узунов.

Инцидентите в съдебната система

Надявам се г-н Лозан Панов да преосмисли решението си и да се върне в надпреварата за председател на ВКС, каза Димитър Узунов. Панов беше една от само двете кандидатури за поста – другата е Павлина Панова, сегашен зам.-председател на ВКС.

В понеделник, 8 декември, разбрахме, че е пребит Тодор Тодоров, съдебен помощник във ВАС. Той е настанен в една стая с Лозан Панов, каза Милка Итова. И добави, че Тодоров е в много тежко състояние – бил е нападнат с бухалки.

Факт е, че не мога да кажа дали има конспирация. Но от вторник, когато стана инцидентът и беше блъснат, г-н Панов каза, че се оттегля от надпреварата, без да уточни нищо, изясни Узунов. Не знаем какво се е случило и с Панов, и с Тодоров – дано МВР си свърши работата, добави той. Има вероятност все пак г-н Панов да не потвърди отказа си – молбата му беше написана много емоционално, уточни Итова.

Подложени сме на безпрецедентен натиск, в който трябва да изберем толкова важен човек в съдебната система – председател на ВКС, продължи Итова. А Узунов припомни, че правосъдният министър Христо Иванов вече говори как щяло да има замазване на скандалите в съдебната система. Кой поиска проверка на софтуера на Софийски градски съд – питайте министъра той ли беше или ВСС, разгневи се Узунов. А Итова се заяде, че Иванов както предлага министерството му да създаде софтуер за случайно разпределение на делата, то следващата седмица, ако ВСС вземе решение, Иванов ще трябва да търси пари за нов софтуер. Има и проект по ОПАК, така че може да се създаде безплатно за държавата софтуер. Но той не може да бъде реализиран следващата седмица, защото трябва да се прави обществена поръчка. Затова идва въпросът – държавата иска ли да харчим нейни пари или да ползваме европейски, попита Итова.

Доказателства за манипулация на софтуерната съдебна система няма, подчерта дебело Итова.

Натиск или не?

Според в. "Сега" след като 15 съдии в СГС поискаха проверка на съда, вече има индиректен натиск срещу "съдии-бунтари". Съдиите настояват за оставката на председателя му Владимира Янева и двете й заместнички Петя Крънчева и Богдана Желявска, които се занимават с разпределянето на делата. На някои бунтари от градския съд вече са били стоварени уж случайно огромен брой дела - един е получил 9, друг - 40, в последните минути на деня, в който те огласиха подписката си.

Съдебните служители от Софийския градски съд (СГС) са призовани от шефовете си в администрацията да сложат подписи под декларация в подкрепа на ръководството на съда.

Впрягането на администрацията обаче е опасно, тъй като служителите са пряко зависими от шефовете на съда. "Служителите са зависими и защото атестациите им се изготвят от ръководството. И да ги следят по списък кой се подписал и кой не, определено е опасно", коментираха магистрати. Изводът - когато се задават и коледните бонуси в системата, служителите са лесно уязвими от натиск.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?