Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow България arrow Парламентът ратифицира нов заем от 3 млрд. лв., основно за фонда на гарантиране ...

Парламентът ратифицира нов заем от 3 млрд. лв., основно за фонда на гарантиране на влоговете

  Print E-mail
2014-12-12 12:52:06
източник: dnevnik.bg

Народното събрание ратифицира нов заем за 3 млрд. лева, които ще бъдат използвани основно за Фонда за гарантиране на влоговете.

Договорът за заем между България и четирите банки - "ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ", "СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ", "СИТИБАНК ЕН ЕЙ" (клон Лондон) и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и "УНИКРЕДИТ БАНК" АГ (клон Лондон) – ролята на агент, беше подкрепен само от четирите управляващи партии - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Целта на подписания на 8 декември договор е предоставянето на България на мостови заем в размер на 1 500 000 000 евро, който се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа (ДЦК) на външните пазари през 2015 година в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари.

Заемът е договорен за срок шест месеца с възможност за неговото удължаване с още шест месеца при лихвен процент, определен на базата на 6м EURIBOR плюс надбавка.

БСП гласува "против", а от ДПС се въздържаха.

Според Румен Гечев от левицата държавата влиза в дългова спирала. Той критикува, че в мотивите на правителството няма обяснение как делът на този дълг от БВП ще започне да намалява. Третата лоша новина е, че от този дълг нито една стотинка не отива за българската икономика, добави Гечев.

Притеснително е, че вземането на дълг става навик и че това е най-лесният начин за решаването на финансовите проблеми на една държава, заяви зам.-председателят на парламента от ДПС Алиосман Имамов. Нека да си изтупаме бюджета, да се видят резервите, а такива има, и тогава да се вземе решение за дългове, призова той.

Всеки заем трябва да води до увеличаване на БВП и това е гаранция за неговата ефективност. В противен случай, всеки заем има опасни последици, каза още Имамов.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че този заем се взема, не защото правителството на Орешарски е изхарчило тези пари, а защото един банкер беше решил, че парите на вложителите са негова лична собственост.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?