20 Април 2024 г. Събота

Парламентът ратифицира нов заем от 3 млрд. лв., основно за фонда на гарантиране на влоговете

2014-12-12 12:52:06
Народното събрание ратифицира нов заем за 3 млрд. лева, които ще бъдат използвани основно за Фонда за гарантиране на влоговете.

Договорът за заем между България и четирите банки - "ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ", "СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ", "СИТИБАНК ЕН ЕЙ" (клон Лондон) и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и "УНИКРЕДИТ БАНК" АГ (клон Лондон) – ролята на агент, беше подкрепен само от четирите управляващи партии - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Целта на подписания на 8 декември договор е предоставянето на България на мостови заем в размер на 1 500 000 000 евро, който се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа (ДЦК) на външните пазари през 2015 година в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари.

Заемът е договорен за срок шест месеца с възможност за неговото удължаване с още шест месеца при лихвен процент, определен на базата на 6м EURIBOR плюс надбавка.

БСП гласува "против", а от ДПС се въздържаха.

Според Румен Гечев от левицата държавата влиза в дългова спирала. Той критикува, че в мотивите на правителството няма обяснение как делът на този дълг от БВП ще започне да намалява. Третата лоша новина е, че от този дълг нито една стотинка не отива за българската икономика, добави Гечев.

Притеснително е, че вземането на дълг става навик и че това е най-лесният начин за решаването на финансовите проблеми на една държава, заяви зам.-председателят на парламента от ДПС Алиосман Имамов. Нека да си изтупаме бюджета, да се видят резервите, а такива има, и тогава да се вземе решение за дългове, призова той.

Всеки заем трябва да води до увеличаване на БВП и това е гаранция за неговата ефективност. В противен случай, всеки заем има опасни последици, каза още Имамов.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че този заем се взема, не защото правителството на Орешарски е изхарчило тези пари, а защото един банкер беше решил, че парите на вложителите са негова лична собственост.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати