20 Април 2024 г. Събота

Влак се запали при Мурсалево след сблъсък с паднал на линията ТИР

2014-12-12 07:58:40

Влак се е запалил при село Мурсалево. Той се е движел в посока Благоевград - София. Това съобщиха за News.bg от пресцентъра на БДЖ. Влакът се е ударил в ТИР, който бил паднал при жп прелеза след катастрофа на главен път Е-79.
Инцидентът е станал около 19 ч.

Влакът се е опитал да спре на спирка „Мурсалево" в междугарието Бобошево - Кочериново, но не е успял и директно се е врязал в тежкотоварното возило. В резултат на удара са се запалили и влакът, и камионът.

В пътническата композиция са пътували 95 пътници, които незабавно са били евакуирани от превозния персонал във влака на безопасно разстояние от запалилата се мотриса. За пътниците от влака е осигурен превоз с автобус. Сред тях и сред служителите на железниците няма пострадали.
Сигналът в полицията е получен малко след 19.00 часа.

Огънят е погасен от пожарни екипи от Благоевград. На мястото на инцидента са пристигнали и две линейки, и полицейски екипи.

Движението на влаковете в участъка Бобошево - Кочериново е спряно. За пътниците от преминаващите в участъка влакове е осигурен превоз с автобуси.

На мястото на произшествието е пристигнало цялото ръководство на БДЖ, както и МВР шефът Веселин Вучков и главсекът Светлозар Лазаров.

Директорът на софийското подразделение на  „Пътнически превози" Генчо Мирков, който също е на мястото на катастрофата, е  предприел проверка на железния път.
Засега не е ясно кога ще бъде възстановено движението.

 

 

По-късно от Министерството  на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщиха, че министър Ивайло Московски е разпоредил на ръководствата на „Холдинг БДЖ" ЕАД  и ДП НКЖИ незабавно да бъде създадена необходимата организация за възстановяване на влаковото движение в междугарието Бобошево - Кочериново.

 

„Министър Московски е информиран своевременно за инцидента с бързия влак, пътуващ от Благоевград за София, причинен от падането на товарен камион върху релсите." - се казва в прессъобщение от министерството.

При катастрофата са пострадали шофьорът на товарното возило и колегата му, които са поляци, посочва агенция "Фокус". Единият от тях е с порезни рани и счупени ребра. 
Двамата са настанени в болница в добро общо състояние.

Причината за падането на ТИР-а е свлечена скална маса. По данни на очевидци на катастрофата, цитирани от БНР, парче скала се е откъснало. За да избегне удара, шофьорът на камиона е паднал върху релсите, а малко след това е преминал и влакът.

Движението на автомобили по пътя София-Благоевград е възстановено. След инцидента то беше затруднено поради свличане на скална маса. Автомобилите се движеха в едното платно.

Очаква се около 9 ч. да бъде възстановено и движението на влаковете.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати