Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 19
Начало arrow България arrow Съдия Ченалова: Синдика Велков живее в тези дружества, той е различен

Съдия Ченалова: Синдика Велков живее в тези дружества, той е различен

  Print E-mail
2014-12-10 10:48:20
източник: actualno.com

За мен синдикът Панайот Велков е различен. Неговата работа не е толкова формална, той е много активен, той живее в тези дружества. Така станалата обект на много спорове през последната седмица съдията от търговското отделение на Софийския градски съд Румяна Ченалова описа работата на синдика.

Тя допълни, че няма любими синдици, които назначава, тъй като се занимава с 30-40 дела по несъстоятелност едновременно. В тази връзка съдията от СГС обясни, че няма лични контакти със синдика Панайот Велков. Така тя се опита да отговори на критите, че назначава непрекъснато един и същ синдик.

Велков е синдик само от няколко месеца. Заради това, че си обича работата или по друга причина докладите му не са формални. По случая "Белведере" той е представил за един месец не 1 (каквато е нормалната практика), а 12 доклада. В тях Велков пише, че ще плати заплатите на 48 души, ще плати тока и тн. Това стана ясно още от думите на Ченалова в ефира на bTV.

По време на гостуването си тя отново допусна, че френският посланик е бил подведен. Негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан има лично отношение към казуса. Съдията добави: "В казуса има две страни и единствено обяснение е, че той е бил заблуден и са му поднесени неверни факти, тъй като той фирмата иска да защити своя интерес".

Ченалова отрече да е давала разрешение да се назначава охранителна фирма, която пазела 100 кв. м. за 30 000 лева на месец на проблемното дружество. В момента тази дейност се осъществявала от СОТ.

По повод случая "Белведере" беше обяснено, че фирмите наистина са представили доказателства, че са платили задълженията си, както и че са поискали прекратяване на производството по несъстоятелност. Синдикът се е съгласил на това. Но има правила, според които производство може да бъде прекратено по искане на кредитора. Освен двамата кредитори има постъпили искания и от още трима за неизпълнени задължения на ответниците по търговски сделки.

На обвиненията за неправомерна смяна на ръководството на компанията за производство и търговия с вина и водка, съдията от СГС обясни, че на тях им е казано, че всички действия първо трябва да бъдат съгласувани със синдика. Въпреки това, след като Велков ги е запознал с това изискване, шефовете са започнали да теглят пари на каса, сключват договори и др., без да искат предварително разрешение. 

Не, не смятам, че уронвам престижа на правосъдната система. Всяко действие, което предприемам, се проверява, коментира още съдията. Тя допълни, че не спи спокойно, тъй като не може да остане безучастна на това, което се говори.

На въпрос как става така, че името й се появява в много скандални дела, като в случая с "Октопод", "Соло", "Вальо Топлото", появява се в тефтерчетата на Филип Златанов, в делата около Цветан Василев и КТБ, съдията посочи че е проверила цифрите и това как се падат делата са технически въпроси. Падам се чрез компютърно разпределение, каза Ченалова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?