29 Март 2024 г. Петък

В Гълъбово отново има ток, доброволци пазят селата

2014-12-10 10:41:15

Вчера река Сазлийка вдигна ниво и заля наново стадиона и залата, но не скъса дига или друго съоръжение. Успокояващо е, че до края на деня ще завършим дигата около подстанцията. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на община Гълъбово Николай Тонев.

 

„Вече имаме ток постоянно, макар и с по-малко напрежение. Загасили сме уличното осветление, за да правим икономия. За да предотвратим кражби в селата, сме пуснали доброволци във всяко едно село”, подчерта кметът на община Гълъбово.

Няма риск населеното място отново да остане без ток, тъй като подаването от „Мини Марица изток” ЕАД е постоянно и изпълнителният директор е поел ангажимент за подаване на ток до решаване на проблема с подстанцията.

„Помогнахме на бедстващите граждани с подслон в болницата, занесохме им вода, но повечето не искат да напуснат домовете си, защото се страхуват от посегателство върху имуществата им”, допълни градоначалникът.

Положението в Съединение

Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха. Река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи за БГНЕС кметът Георги Руменов.

На 30 адреса в Съединение вчера бе извършено отводняване, осем екипа на Гражданска защита работиха. Днес дейностите продължават. През нощта там не е валяло, но малко преди девет тази сутрин дъждът започна отново.

Кметът Георги Руменов каза още, че в селата от общината, които е обиколил тази сутрин - Царимир, Неделево, Церетелево и други, ситуацията също се нормализира.

Нивото на р. Тунджа край Сливен е леко спаднало

Има леко понижение в нивото на река Тунджа край Сливен. Информацията съобщи за Радио „Фокус” директорът на Кризисната дирекция в града Снежана Кънева. В засегнатите от наводненията зони на територията на община Сливен, кметствата работят усилено.

Продължава контролируемото изпускане на язовир Жребчево. Ситуацията е овладяна. Има проблеми с влачене на дървета по реката и се прави организация, за да не се наруши проводимостта на мостовите съоръжения. В равнината част на Сливен ток и вода има навсякъде.

Екипи на електроразпределителното дружество работят в района на Стара река, където предвид падналият сняг и пречупени дървета е нарушено електрозахранването. Остава затворен пътят между селата Бинкос и Струпец, където мостът е залят от придошлите води на река Тунджа, затворен е и пътят от асфалтовата база към Бинкос.

Пътят Стара Загора-Казанлък е затворен

 

В 6.20 ч. е бил затворен пътят I-5, който свързва Стара Загора и Казанлък. Информацията съобщи за БТА областният управител инж. Георги Ранов. Причината са наводнени участъци - река Тунджа е преляла на няколко места.

Леките автомобили се отклоняват по пътя през селата Ръжена, Розово и Кънчево, а товарните - през Нова Загора. Има полицейски патрули, както и представители на "Гражданска защита".

В 8.30 ч. измерванията край с. Бузовград сочат, че нивото на Тунджа спада и най-вероятно следобед пътят ще бъде отворен за движение, прогнозира инж. Ранов.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати