16 Април 2024 г. Вторник

Скандалът съдия Ченалова: Изникват нови подробности за стари дела

2014-12-09 12:51:56

Скандалът със съдия Румяна Ченалова достигна до нови висоти, след като ищец по нейно старо дело разкри скандални подробности относно работата ѝ. 

Ченалова беше човекът, който оправда Илиян Тодоров по случая „Соло”. Тодоров беше осъден от Върховния съд на доживотен затвор заради убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров на 18 април, 2009 година, а след това изчезна и е в неизвестност от една година. По времето, когато убийството става факт, бащата на Тодоров е общински съветник в Перник.

Не знам защо това дело започна като делото „Соло”. Момчетата бяха убити на 30 метра от вратите на Съдебната палата. Това заяви бащата на загиналия Кирил Въжаров – Михаил, пред Нова телевизия. Той припомни, че съдия Ченалова е оправдала Тодоров по безпрецедентен начин – след като е обявила, че ще чете присъда и тогава насрочва нова експертиза от спорно медицинско лице.

Съдия Ченалова промени отношението си към нас в средата на делото. Станахме едва ли не ние подсъдимите, а не Илиян Тодоров, посочи Михаил Въжаров.

В ефир бащата на Кирил извади имейл на адвокат Росен Райков, който е бил адвокат на семейството на Васил Александров. В него той моли семейството на Александров да му прости и казва, че "всички в съдебната ни система са корумпирани", използвайки думата "точни". И прави връзка между Румяна Ченалова и хасковския адвокат Веско Георгиев, който е свързан с адвокат Хари Харалампиев. Харалампиев "водел" адвокатското лоби на ВСС, твърди Росен Райков. И казва, че Ченалова е дала оправдателна присъда по случая "Соло", защото е трябвало Миглена Тянкова да стане председател на Районния съд на Хасково. Тянкова била близка на Георгиев. Изгодата за Ченалова е, че тя трябвало да отиде във Висшия административен съд, но вместо това отишла в търговско отделение – пак сладка работа, казва Михаил Въжаров, облягайки се на мейла на Райков.

Оказва се, че след случая „Соло” Росен Райков емигрира в Австралия. Според Михаил Въжаров е действано със съдия Румяна Ченалова, за да може Тодоров да избяга. И попита Георги Първанов дали има роднински връзки с бащата на Илиян Тодоров.

Задължително този случай трябва да бъде проверен, призна Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС. Тодоров заяви, че до 17 декември Висшият съдебен съвет (ВСС) ще реши проблема със софтуера за случайно разпределение на съдебните дела. И отказа да коментира дали, защо и как е могло да бъдат нагласявани определени съдии за определени дела. Сегашната система е създадена от IT специалисти на ВСС. Според Тодоров „системата работи принципно добре, но може да има усъвършенстване”. Можело обаче информацията по дадено дело първо да присъства във ВСС.

Тодоров беше попитан дали при пробив в софтуера ще има последствия за минали дела. Мисля, че във всяка съдебна система има неуредици, но не можем да говорим за непрекъснати пробиви. На мен никой не ми се е обаждал да вземам определени решения, но политиците непрекъснато говорят за съдебната система, каза Ясен Тодоров. В този момент е безотговорно ВСС да си тръгне и да остави съдебната система, добави той. И заяви, че скандалът с френската фирма „Белведере Кепитъл Мениджмънт” ще бъде решен до следващия вторник (16 декември).

Претенции имаме и ние – избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), избор на Главен съдебен инспектор и система за случайно разпределение на дела. Ще решим третия въпрос, ще направи всичко възможно да решим и първия, но главният инспектор трябваше да бъде избран още през януари 2013 година – сега идва 2015 година, подчерта Тодоров. И поиска парламентът да си спази обещанието за повече пари за съдебната система.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати