25 Април 2024 г. Четвъртък

По върховете на ДАНС има пробойни към олигархията

2014-12-09 12:16:19

Не познавам Петко Сертов добре, но от няколкото ни срещи имам добро отношение към него. Въпреки това, докато той оглавяваше ДАНС от нейното създаване, в агенцията не се случи нищо, освен двата скандала - този около Галерия и около Алексей Петров. Така започна коментара си по темата с изчезването на първия шеф на агенцията настоящият председател на Комисията по вътрешна сигурност в парламента и бивш шеф на Националното следствие ген. Атанас Атанасов пред НоваТВ.

По думите му Сертов е избран за председател на ДАНС, но агенцията реално се е управлявала от Алексей Петров. Той има капацитет на учен, не знам защо беше избран за тази работа. Имаше добри контакти с партньорите ни, аналиитичен човек, който може да се позлва по-скоро като експерт, смята Атанасов. Той съобщи и че не е питал премиера Бойко Борисов защо го е назначил за заместник-шеф на БОРКОР, която беше създадена по времето на първия му управленски мандат, след като се оттегли от ДАНС.

Но през последните месеци сякаш няой с магическа пръчка извади от политическия живот в България Сергей Станишев, обърна внимание Атанасов и допълни, че именно експредседателя на БСП създал ДАНС, за да засенчи Румен Петков като вътрешен министър.

Днес ДАНС е в много лошо състояние. Не случайно си позволих да кажа, че агенцията е спяща клетка. ДАНС е спяща клетка, която се храни от бюджета, а разходите за нея са над 100 млн.лв., обърна внимание реформаторът.

Трябва да се преструктурира. Да се смени ръководството, защотохората по върховете на ДАНС нямат желание агенцията да изпълнява задълженията си, категоричен беше Атанас Атанасов и даде "класически пример" в защита на думите си - ако агенцията си изпълняваше задълженията по закон, КТБ или нямаше да се случи, или щеше държавата да бъде предупредена по-рано.

Сигурен съм, че средният състав на службата получава необходимата информация, но една част се докладва, друга - не, заяви Атанасов. По думите му това се прави, защото хората там знаят, че по върховете на ДАНС има пробойни към олигархията и не докладват на ръководството, за да не услужат на врага.

Генералът отново обърна вниманието си към Сергей Станишев като посочи, че за двата пъти, в които беше овластен и като премиер и като човек зад премиера,  направи два тежки гафа с ДАНС - с Алексей Петров и Пеевски. Това е манталитет за упражняване на властта, недопустим за демократичното време, категоричен беше ексшефът на Националното следствие.

Опитаха се да превърнат ДАНС в бухалка на управлението срещу политически неудобните. Ето затова Станишев тежко загуби подкрепа в партията си, защото по времето на Орешарски даде цялата власт в сектора на сигурността в ръцете на Сараите, Доган и ДПС, а техните клетки не са разрушени в агенцията, чиято задача беше не да разкриват, а да прикриват тежките престъпления. Трябва да им се търси отговорност, категоричен беше Атанас Атанасов.

Доколкото знам полицията е реагирала по правилата, след като е подаден сигнала от съпругата на Сертов, в събота са го обявили за издирване, анализира действията на властите Атанасов.

Той обаче не беше категоричен коя е най-вероятната версия за изчезването на Сертов. Всичко е възможно. Мога да разсъждавам по всички версии.

По-малко вероятно, но не напълно изключено е да се е случилонещо, което е много важно за някои хора, и само той да знае, смята генералът. Той обърна внимание на два факта, които сочат, че може да става дума за битов проблем - че е теглил пари от банка и че е оставил мобилните си телефони. Според Атанасов Сертов е опитен човек и много добре знае, че единственият начин да бъде проследен по клетките на мобилните оператори, е да носи телефоните със себе си.

На въпрос дали е възможно Сертов да знае тайни от периода си в ДАНС и това да е причина за изчезването му, Атанасов отговори, че тази версия не е изключена, но е по-малко вероятна.

Другата хипотеза, че изчезването има връзка с палежа на родната му къща в Копривщица през 2011 г., според реформатора е възможна, но в крайна сметка когато той беше председател на ДАНС не помян агенцията да е имала някакви кой знае успехи, отново подчерта той.

Според Атанасов обаче темата около Петко Сертов не би трябвало да е водеща за медиите в днешния ден. Вчера в парламента премира Бойко Борисов сподели изключително важна новиназа отношенията България-Русия, която някак беше изместена, възмути се Атанасов и предположи, че изчезването на първия председател на ДАНС може да се използва като повод за отвличане на общественото внимание. Може и да е случайно, но това виждам по страниците на вестниците - подмяна на дневния ред, заключи той.

Темата за "Южен поток" и информацията от премира се оказаха изключително важни. Те касаят България като държава в геостратегически аспект, но и отношенията Запад-Изток, защото сега става ясно, че проектът не е носил никакви икономически ползи на страната ни. От числата е видно, чепострояването на тази тръба не носи никакви печалби, отново подчерта Атанасов.

Геостратегическият аспект на казуса, според него, е защо Русия спира проекта, а мненията са, че няма паричен ресурс, за да го реализира.

Беше оповестено, че има договор между нас и Русия, пък в крайна сметка се оказа, че няма. Започна икономическа и пропагандна война срещу България от един бивш офицер от КГБ, който прави активно мероприятие, а именно Путин, който отиде в Турция, за да назидае България. Това донякъде еунизително за нас, но и сериозен знак, изтъкна ген. Атанасов, но уточни, че не разполага с информация от службите, а може би, по думите му, няма и какво да прочете. В твърденията си той се позовава на информацията от публичното пространство, от която смята, че биха могли да се направят задълбочени анализи.

България сега, макар и с рискове, се превръща в солиден съюзник в ЕС, защото се включва в санкциите срещу Русия, заема прозападна позиция и относно войната в Украйна, отчете Атанасов и допълни, че вярното заглавие на днешните вестници би трябвало да бъде "България печели малко или нищо от "Южен поток", а дори и България печели, ако тръбата не мине през територията й, заяви още той.

След като Путин отиде в Турция, руската агентура започна да трепти с блясък в очите, сякаш дядо Иван пак ще дойде. Всеки може да ги забележи - това поддръжниците на Южен поток, иронично загатна Атанасов и отново припомни позицията на правителството - газопроводът да се строи при спазване на Европейските правила.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати