18 Април 2024 г. Четвъртък

Планираните приходи от "Южен поток" били 448 млн. евро годишно

2014-12-08 08:23:45
Планираните приходи от транзита на газ по „Южен поток“ са били 448 млн. евро на година, а проектът не нарушава европейските правила. Това заяви пред bTV Димитър Гогов, изпълнителен директор на „Южен поток България“.

„За „Южен поток“ има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение за създаването на компанията и оттам нататък ред процедури, осигурили функционирането на компанията. Към настоящия момент има подписан договор с консорциум, който да извърши строителството. Договорът не е влязъл в сила“, каза той.

Запитан дали някоя от страните може да предяви претенции заради спирането на проекта, Димитър Гогов отговори, че принципно всяка страна може да предяви претенции, но друг е въпросът доколко те са основателни и дали ще минат на съответната инстанция.

В дружеството „Южен поток България“Има изготвен проект на договор за транзитиране на газ, който е в насипен вариант и трябва да бъде доработен. Този договор би трябвало да бъде предложен на всички, които потенциално биха искали да транзитират газ по този газопровод“.

Във връзка с изявлението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че България ще загуби 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита, Гогов разясни, че всеки проект трябва да има предварителен финансов модел, който да бъде предложен на банките за финансиране. В случая такъв модел е разработен с помощта на консултанта Portland Advisors.

„За да можеш да си погасяваш кредита, трябва да има определен приход от транзита на газ. Този приход е записан с определена цифра във финансовия модел. Компанията транзитира 63 млрд. куб. м газ и получава за това 448 млн. евро на година, според този финансов модел. Само че това не е печалба, а приходи за година“Нищо не се губи. Нещо не се осъществява“.

Димитър Гогов допълни по повод нереализираното строителство, че прогнозно по трасето в България е трябвало да бъдат наети над 5000 работници, които да получават заплати според стандарта на инфраструктурния проект.

Запитан дали компанията „Водстрой“ участва в строителството на тръбата, Гогов отговори, че избраният строител е консорциумът „Стройтрансгаз“. В него участват консорциумът „Газпроект Юг“, където участват пет български фирми, но не и „Водстрой“, плюс руско участие. Имало и 95 подизпълнители. „Аз не ги знам всичките. Те не са обект на договора“, заяви Гогов.

Тъй Еврокомисията имаше критики към проекта и организирания конкурс за строителството, Гогов заяви, че интерес към конкурса са имали фирми от цял свят.

„Южен поток България“ няма блокирани пари в КТБ, каза още той.

През лятото капиталът на ръководената от него компания беше увеличен в противоречие с разпореждане на тогавашния министър на енергетиката Васил Щонов, Димитър Гогов коментира в тази връзка, че това не е станало „под носа“ на служебния кабинет.

„Процедурата започна на 13 декември 2013 г. Тя бе финализирана на 12 август 2014 г. Това е процес, който не може да бъде спрян с изявлението на един политик“, заяви Гогов.

Той каза още, че складираните тръби на българското Черноморско крайбрежие са собственост на регистрираното в Холандия дружество „Южен поток Транспорт“, което трябва да изгради участъка в Черно море. За складирането на тръбите и за възнаграждение на работниците се плаща със средства на компаниите, акционери в „Южен поток Транспорт.

„България не е инициатор на Южен поток, тя се е присъединила. Инициатори освен Русия са големи компании от Германия и Франция“, коментира той.

„Тези тръби са изработени от компании, които са в Италия и Германия. Те са избрани с такъв тип конкурс, какъвто бе организиран и в България. Няма нарушение на европейските правила“, каза още Гогов.

След коментарите, че сега трасето ще заобиколи България и ще мине през Турция, Димитър Гогов заяви, че не става въпрос целият газ да минава през Турция към Европа, а ще има само една допълнителна тръба към „Син поток“.

По повод съобщението на кабинета, че премиерът Бойко Борисов е поискал документите по проекта, за да се запознае с тях, Димитър Гогов заяви, че акционерът БЕХ е този, който трябва да контактува с премиера. „Моето лично усещане е, че политик от калибъра на премиера трябва да е запознат с основните принципи, а не с подробностите за всеки един проект“, смята Гогов.

Дотук по проекта имало редица разходи, които са платени по работата например за вещни и сервитутни права, платени на собственици, общини и консултанти, допълни той.

За информацията в медиите, че са платени 100 млн. евро за гора по трасето на газопровода, Димитър Гогов каза, че това засяга „Южен поток Транспорт“, което като дружество няма нищо общо с „Южен поток България“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати