Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 31
Начало arrow България arrow Новините в печата днес

Новините в печата днес

  Print E-mail
2014-12-08 08:17:04
източник: dnes.bg

"Няма да жертвам СДС заради лични амбиции", уверява Божидар Лукарски, министър на икономиката и лидер на СДС. В интервю за "Стандарт" той посочва, че СДС се развива вече 25 години, но е запазило своята структура отпреди 11 - 12 години и “както виждаме, не е изчезнало, даже сега е в управлението”. 

Така че въпросите за еволюцията в политиката са доста сложни. "Заради лични амбиции и интереси на някои хора аз не съм готов да пожертвам марката СДС", заявява Лукарски. Според него Реформаторският блок прилича на старото СДС, преди да се превърне в една обща партия. В него различни формации участваха в един съюз. През всичките тези години СДС участваше в различни коалиции, но запази автентичността си и реформаторския облик, посочи министърът на икономиката от кабинета „Борисов 2“.

"Вдигането на най-ниските доходи е всъщност тревожно", коментира на своите страници "Сега". Щом за ден може да се намерят 50 млн. лв. за коледни добавки за пенсионерите, а минималната заплата да се вдигне с 40 лв., за каква устойчивост в социалната сфера говорим? Минималните доходи несъмнено са изключително ниски. За около 200 000, които се трудят срещу минимално заплащане, решението на кабинета ще има пряк ефект. Но колко от тях ще бъдат съкратени, защото някоя фирма ще предпочете да не увеличава разходите си?, пита изданието.

Колко ще бъдат принудени да минат в сивия сектор и да загубят осигурителните си права? Колко още ще се заличи разликата извън София и големите градове между най-нископлатените и средния ешелон служители? Такива анализи и прогнози никога не се правят, когато се вдига механично минималната заплата. Социалната политика на кабинета засега се състои по-скоро в механично рязане на социални плащания и вдигане на минимални прагове без залагане на ясни реформи. Това може да носи ползи за един бюджет, но в дългосрочен план води само до натрупване на проблеми.

"Дори децентрализирана, прокуратурата трябва да остане единна", казва в интервю за "Труд" Боряна Димитрова, заместник главен прокурор. Тя посочва, че в Закона за съдебната власт е записано, че всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор. "Категорични сме, че тази норма трябва да отпадне. С нейната отмяна и с регламентацията, че всяка отделна  прокуратура се ръководи от административния ръководител, ще бъде постигната сериозна децентрализация на системата. Така ще се увеличи значително отговорността на ръководителите. Но дори и да е децентрализирана в сериозна степен, прокуратурата трябва да  остане единна институция, защото в противен случай има опасност да прилага закона непоследователно или по различен начин, пояснява Димитрова. 

Ще скачаме на кабинета, докато ГЕРБ и Реформаторският блок не разберат, че щом като търсят нашата подкрепа, е редно да съгласуват спорните назначения. До тях се стигна поради липса на добра комуникация помежду ни, посочва в интервю за "24 часа" Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ. Той отрича да е сделка искането им до оспорените назначения на Орхан Исмаилов в МО и Веселин Пенев в областната администрация на София да бъдат назначени представители на ПФ. 

Предложението е дошло от страна на реформаторите. ГЕРБ също са участвали в разговорите. "Идеята бе чрез наши представители да наблюдаваме дейността на Исмаилов и Пенев, да участваме във вземането на решения. Това бе взаимен компромис. Този вариант би гарантирал, че работата на Исмаилов и Пенев ще бъде по-ясна и по-прозрачна", обяснява Каракачанов.

"Не е ясно кой печели и кой губи от задължителното гласуване", коментира "Труд". Нашият опит с изборните правила не е особено насърчителен към подобни експерименти. Досега, който се е захванал да променя изборни правила, е загубил, въпреки че е следвал печеливша логика и аргументи. Достатъчно е да припомним провалите на БСП с мажоритарния елемент, от който спечели ГЕРБ, и преференциалния елемент, от който спечели моделът 15/15. Няма да е чудно, ако задължителното гласуване проработи, което само по себе си не е очевидно, основният губещ да не се окажат ДПС и купувачите на гласове, а малките партии, включително и формацията на патриотите, доколкото необходимият брой гласове за преодоляване на 4% бариера ще се увеличи пропорционално на повишената избирателна активност.

"Противопоставянето в обществото трябва да спре", призовава в интервю за "Монитор" Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя отчита, че е имало сериозни сблъсъци при приемането на правилника за работа на 43-тото народно събрание. Все още има противопоставяне за внесени законопроекти, дори и поведението на някои депутати не се е променило. "Ние сме длъжници на обществото, защото последните месеци и особено последната година и половина парламентът беше с най-нисък рейтинг в историята си", отбелязва Атанасова. Противопоставянето в обществото също трябва да спре. На никого не е от полза да има разделение на хората. Трябва да сме обединени по важните теми.

Увеличават възрастта за пенсия само с 2 месеца, пише на първа страница "Труд". Депутати от ГЕРБ не са съгласни с предложението на Министерството на финансите възрастта за пенсия да се вдигне с 4 месеца от 2015 г. и ще настояват за по-плавно нарастване. Предложението ще бъде внесено между двете четения на проекта за бюджета на НОИ. Целта на депутатите е да намерят компромисно решение, за да осигурят подкрепа при гласуването и да смекчат недоволството на синдикатите. Обсъжда се и възможността възрастта за мъжете да нараства с 1 месец, а за жените - с по 2 месеца.

"Колкото повече взема, по-бедна става. Що е то? България в ЕС", коментира "Сега". Пътят на премиера Бойко Борисов до Брюксел и обратно е застлан с евробанкноти. Отиде за ден, върна се и ни донесе радостната вест, че Еврокомисията се е мобилизирала да налее на България 4,5 млрд. евро, които иначе бихме изтървали след година. Ако не ни даваха европейски пари ("инструменти"), щяхме да сме още по-бедни, но колкото и да вземаме от ЕС, си оставаме бедни, отчита изданието. 

На фона на брутен вътрешен продукт от 82 млрд. лв. (над 40 млрд. евро) годишно България не би трябвало да е толкова притеснена за еврофондовете, които в пълния си обем възлизат едва на 1,3 млрд. евро годишно. Хубаво е  да си помага с тях, но е редно да се справя преди всичко със свои сили. Държавата обаче има готовански манталитет и чака някой да й дарява пари, за да ги харчи за свое удобство.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?